Otthagyja az ASVA jogvédő szervezetet Kálmán András, a hazai szerzői jogvédelem mára ikonikussá vált figurája. Az alapítvány ettől függetlenül tovább küzd majd az illegális filmletöltések ellen – olvasható a HWSW oldalán.

Kálmán András az ASVA-tól a Mafilmhez igazol, de távozásával az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány ugyanúgy folytatja a küzdelmet az illegális filmletöltések, a fájlmegosztás és a minősített szerzői jogsértések ellen. Az 56 éves, jogi háttérrel is rendelkező filmes szakember 2004 óta töltötte be az egyébként már 16 éve működő alapítvány elnöki posztját. Igaz egyszer már felállt a vezetői székéből, de tavaly február elsejével visszatért, ennek hátterében akkoriban a kormány által létrehozott bizottság, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) megalakulása állt. Kálmánt meghívták a Testületbe, ahol tovább küzdhetett a filmek, zenék és szoftverek illegális másolása ellen.

Egyre szorosabb összefonódás alakul ki például a ProArt (Szövetség a Szerzői Jogokért) és az ASVA között, írja az HWSW.hu, annak ellenére, hogy egészen más dimenziókban képzelték el a szerzői jogsértések definiálását. Mivel az ASVA továbbra sem részesül az üres adathordozók vásárlásakor fizetendő jogdíjakból (közismertebb nevén Artisjus-matrica díj), ezért nem tágít azon elve mellől, hogy a magáncélú letöltés, illetve a fájlcsere minden változata is jogellenes, ezért nemhogy megtűrni nem kellene, de küzdeni kell ellene.

A ProArt az otthoni felhasználók üldözése helyett inkább azokra hajt, akik a warezből élnek – és gazdagodnak meg. Legyen az fizetős ftp, smsweb, vagy éppen olyan torrentoldal, ahova például emelt díjas sms fejében lehet beregisztrálni, vagy arányt tartani. A magáncélú felhasználásra letöltött filmek, zenék esetében viszont inkább arra kell gondolni, hogy ezek az emberek már egy másfajta szemlélet szerint használják a világhálót, s nekik alternatívákat kell mutatni, nem elrettenteni őket.

A teljes cikk: http://www.hwsw.hu/hirek/43434/