Meglepő páros állt össze, hogy véget vessen a kalózkodásnak a világhálón. A csapat két tagja az egykor igen népszerű, és megkérdőjelezett tisztaságú Kazaa alapítója, Kevin Bermeister, és az a Michael Speckkel, aki korábban, amikor egy jogvédő szervezetnél dolgozott, éppen Bermeistert perelte.

A rendszer, amelyet még jelenleg is fejlesztenek, és később egy hónapos tesztelés alá vetik, közvetlenül a szolgáltató rendszerére lesz telepítve.

A cég, aki a Copyrouter névre hallgató szoftver készíti a Brilliant Digital Entertainment, és a már többször említett Deep Packet Inspection technológiával működik. A Copyrouter folyamatosan figyeli az internetszolgáltató forgalmát, majd ezek digitális ujjlenyomatát (hash) összeveti a rendszer mögött található adatbázissal, ami korábban az interneten fellelhető illegális fájlok ujjlenyomatait tartalmazza. Amikor egyezést talál, akkor persze blokkolja a felhasznáól hozzáférését a fájlhoz. Ezen felül (és itt jön be a mocskos üzleti vonal) a rendszer képes arra is, hogy felajánlja az adott tartalomhoz a legális vásárlási helyeket. Az így nyert haszonból természetesen jut az ISP-nek is, ezzel is ösztönözve őket a használatra.

A Copyrouter kompatibilis a LimeWire (és a többi Gnuttella alapú fájlcserélő alkalmazás), a Direct Connect programokkal, a Soulseek-kel és természetesen a KaZaA-val is. Viszont a BitTorrent protokollal képtelen felvenni a versenyt, a BitTorrent ugyanis az állományokat kis darabokban továbbítja a felhasználók között, nem pedig egészben, így lehetetlen azonosítani, hogy egy-egy darab éppen melyik jogvédett anyaghoz tartozik.

A Copyrouter-t elsőként hamarosan Ausztráliában tesztelik. A szolgáltatót, akinél a rendszert feltelepítik, természetesen nem hozták nyilvánosságra, de nem lepődnék meg, ha hamarosan hallanánk még a Brilliant Digital Entertainment termékéről.

(via torrentfreak)