Hétvégén lesznek az európai parlamenti választások, és Svédországban igen izgalmas a helyzet, hiszen eddig úgy néz ki, hogy a Svéd Kalózpárt be fog jutni a parlamentbe.

A svédeknél egyébként a harmadik legnagyobb párt a Kalózpárt, amely a felmérések szerint 5 és 8 százalék közötti részesedésre számíthat a szavazatokból, és ez azt jelenti, hogy a négy százalékos határ felett vannak. A kalózpárt programja többet között az, hogy megreformálják az elavult szerzői jogokat, és hogy mindenki szabadon végezhesse a fájlcserélését az interneten. A svéd lakosság körében főleg akkor lett népszerű a párt, amikor a Pirate Bay-t elkaszálták – a még most is folyó – tárgyaláson. Az emberekben ez ellenszenvet váltott ki a kormány és a bíróság iránt, így inkább a Kalóz Párt felé mozdultak. Az április 17-i ítélethirdetés után megháromszorozódott a tagok száma.

A kalózpárt programja, ahogy már említettük, elsősorban a már öregecske szerzői jogi törvények megújítása. Véleményük szerint a jelenleg élő rendszer megakadályozza a kultúra terjedését, és a nem kereskedelmi célra történő másolást engedélyzeni kellene, így a fájlcserélő oldalakat nem üldözni, hanem támogatni kéne.

A párt népszerűségének másik oka, hogy okosan és megfontoltan használják ki az internet előnyeit. Az internetes oldalukon kívül az egyre népszerűbb alkalmazásokat is használják, mint például a Skype, vagy a Twitter. Más pártok nem élnek ezekkel az adottságokkal. A Kalóz párt tipikus szavazója egyébként fiatal férfi, és természetesen olyan, aki aktívan jelen van az interneten. A 30 év alatti szavazók 13 százaléka fogja a voksát tenni a kalózokra, és az idősebb korosztályból is jelentős mennyiségű szavazóra számíthatnak.

(via index.hu)