A Pirate Bay bár visszatért, és ő maga, illetve klónjai jelentőségét nem szabad megkérdőjelezni, azért az elmúlt évben jópár egyéb nagy torrent oldal született meg. Többek között ilyen a KickAss Torrent is. A nagyságnak és a népszerűségnek azonban természetesen átka is van.

Az oldal felhasználói ugyanis azt vehették észre, hogy az utóbbi időben jelentősen megnövekedett az oldalról “eltűnő” torrentek száma. A jogtulajdonosok ugyanis több ezer feltöltésnél éltek jogukkal, és az oldalt felszólították, töröljék le a kérdéses tartalmakat. (A Kickass ugyanis fogadja a DMCA Takedown requesteket, ellentétben a Pirate Bay-vel, akik nagy ívben tesznek az ilyen kérésekre.) A csalódott felhasználók azoban elszántak, és a mai napot kinevezétek KickAss Upload Day-nek, aminek keretében koncentráltan, valószínűleg több ezer torrentet töltenek fel az oldalra.

A userek a KickAss fórumon gyűltek össze, és kezdték el jelezni, hogy eltűntek a feltöltéseik. Egyeseknek a négy év alatt nem töröltek annyi torrentjét, mint amennyit az elmúlt 48 órában. Talán nem meglepő, de koránt sem etikus módon később az erről eszmét cserélő bejegyzések törlődtek a KickAss oldaláról. De persze minden bejegyzést nem lehet eltávolítani, és közben még szavazás is indult a témában.

Az oldal DMCA statisztikáit nézve kiderült, hogy az elmúlt héten 30 ezernél is több torrent lett eltávolítva, ez pedig közel 5 százaléka a teljes számnak. Ezen a héten is már 10 ezer torrentet töröltek az oldalról. A törölt állományok között egyékbént vannak 1-2 napos torrentek, de vannak olyanok is, amelyek már 3-4 éve lettek feltöltve az oldalra.

kickass

De ahogy említettük, a felhasználók nem adják fel, és továbbara is lelkesen, sőt talán még lelkesebben fognak torrenteket feltölteni az oldalra. Kérdés, hogy a KickAss hogyan bírja ezt majd, melyik ujjába harapjon. Ha nem törli a torrenteket, lehet, az egész oldalt bezáratják, vagy legalábbis megpróbálják, viszont a folyamatos torrent veszteség miatt a felhasználók elpártolhatnak az oldaltól…

(via TorrentFreak)