2010. január 10-én kinyitott az UiD, és a staff állítása szerint “véget ért a béta fázis”. Az oldal a blog saját információi szerint 2007.  júniusában startolt el – legalábbis a fejlesztés.

Jöjjön most egy kis történelem, szigorúan a UiD blogjából származó információkkal.

Mi is az UiD? Egy torrentoldal, amelynek az alapítói a néhai Endless-Skyline staffjából származnak. Tudjátok, az Endelss-Skyline az az oldal, ami az Endless és a Skyline összeolvadásából jött létre. Akkoriban az Endless már egy elég jelentős oldal volt. Viszont szervergondjuk volt, és éppen egy saját motort fejlesztettek a TBsource helyett. A Skyline felajánlotta az oldal számára a szervert, így végül a két oldal egyesült. 2006. májusban kezdték meg a következő nagy fejlesztési fázist, és a tervek szerint a következő év elején indult volna az Endless-Skyline-t felváltó nCore.

endless_verziok

Endless, Endless-HQ, Endless-Skyline

Sajnálatos módon azonban a staffon belül olyan dolgok történtek, amik végül ahhoz vezettek, hogy több vezető és fejlesztő is otthagyta a születendő nCore-t. Érdemes megemlíteni, hogy ekkor már volt egy “alap motor”, de a két fél megegyezett, hogy egyikük sem használja fel a jövőben.

laineightbig

A majdnem elkészült nCore

Aztán 2009-ben valakik mégis megszerezték a “projekt egy régebbi backup változatát”, és felhasználták, lásd itt: http://fikablog.hu/2008/05/ilyet_ne_csinaljunk/. Aztán még valakik felhasználták, ők sem jártak sok sikerrel: http://fikablog.hu/2009/03/nezd-mar-de-ismeros/. (A Sky-Tech headerjében még a korábbi szlogen egy “b” betűje is ott maradt: http://images.netbag.hu/20090310/10175553344.png. Az UiD blogon is reagáltak a dolgokra.  Fogták a félkész kódot és közszemlére bocsájtották, azaz csináltak egy teszt oldalt, ahova bárki beléphetett, és körbe tudott nézni.

Egy szó mint száz, izgalmas út vezetett idáig. Az UiD tehát úgy néz ki, hogy a fejlesztők szerint is beért, és most várja a nagy nyilvánosságot. Viszont én ahogy nézem, a felhasználók nem annyira vágynak egyelőre az UiD-ra. Az elmúlt pár napban alig pár százan regisztráltak az oldalra. Direkt megnéztem, január 9-én jeleztük Facebook-on, hogy 2500 körül vannak az UiD-on, ma pedig 2700 körül jár a felhasználó szám. Ennél egy kicsit nagyobb mértékű érdeklődésre számítottam, de ki tudja, lehet csak egy kis időre van szükség.

A regisztrációt tehát megnyitották, ráadásul most freeleech van az oldalon, így hátha kapósabbak lesznek a torrentek. A most regisztrált felhasználók szintjét ráadásul automatikusan megemelik Tag-ra, hogy ők is tudjanak torrentet feltölteni. Ebből is látható, hogy az UiD nem egy újabb “scene” torrentoldal, hanem inkább egy közösségi torrentoldal, ahol felhasználók feltöltéseit is szíven fogadják.  A staff egyébként várja feltöltők jelentkezését és természetesen a hibaüzeneteket is az oldallal kapcsolatban. Én mindenesetre szurkolok az oldalnak, és továbbra is rajtuk tartom a szemem, igazán kíváncsi vagyok, hogy mit tudnak kihozni az oldalból. A modern felület és az újszerű megoldások rendelkezésükre állnak, a kérdés az, hogy ez mennyire érdekli a felhasználókat.

Végezetől itt van pár screenshot az oldalról ízelítőnek:

uid_front uid_browse uid_details
Főoldal Letöltések Adatlap

(ui.: a háttér a screengrab miatt ilyen “fura”)

Frissítve:

Este kicsit belassult a UiD oldala:

Kedves Felhasználók!

Az oldal jelenleg valamilyen hardware hiba miatt lassú. Pontosabban a válaszidő lassú, azaz sokszor klikk után 5-10 másodpercig “várakozás az uid.hu-ra” felirat, és csak ezután töltődik be. Pech, ráadásul pont nyitáskor. :/

Keressük a hiba okát, reméljük hamarosan már teljes pompájában láthatjátok az oldalt!

Megértéseteket előre is köszönjük!

(via @hulkusz)