Európában eddig példátlan erőkkel csaptak le a Kino.to online film streaming portálra, amely főleg német ajkú területeken volt népszerű. Több tucat embert tartoztattak le, akik kapcsolatba hozhatóak az oldallal, Németországban, Spanyolországban, Franciaországban és Hollandiában. Több ,egymástól különálló helyszínen és adatközpontban csaptak le a rendőrök. A Kino.to nem tárolt tiltott tartalmakat, hanem csak indexelte az anyagokat, és streaming szolgáltatást nyújtott.

A hírek szerint a weboldal már jó ideje szálka volt a médiavállalatok szemében, hiszen a maga nemében az egyik legnépszerűbb oldal volt. Ahogy a bevezetőben már említettük, főleg a németül beszélők körében volt népszerű. Napi négymillió látogatójával Németország, Ausztria és Svájc a 100 legnézettebb oldalai közé tartozott.

Mindennek vetettek véget tegnap egy összehangolt akcióban, amikor is Németországban, Spanyolországban, Franciaországban és Hollandiában egyszerre csaptak le a hivatalos szervek. Csak a németeknél 250 egyenruhás vett részt az akcióban, akiknek a munkáját 17 számítógép-specialista is segítette.

Eddig 13 embert tartóztattak le, még egy személyt keresnek a hatóságok. A vád bűnszervezetben való szerzői jogsértés elkövetése.

A razzia után a Kino.to oldalán a következő szöveg volt olvasható:

“The domain of the site you are trying to access was closed on suspicion of forming a criminal organization to commit professional copyright infringement.”

“Several operators of KINO.TO were arrested.”

“Internet users who illegally pirated or distributed copies of films may be subjected to a criminal prosecution.”

A rajongók gyászolnak

Nem előjelek nélkül történt meg a Kino.to levadászása. A Torrentfreaken olvasható információ szerint korábban az MPAA is mint az egyik “hírhedt piac”-ként mutatta be kormánynak az oldalt, a szomszédos Ausztriában pedig egy kalózellenes szervezet hathatós közreműködése nyomán egy internet-szolgáltató blokkolta az oldalt a felhasználók elől.