Visszaütött a hazai kamerás filmek gyors megjelenése, és a Warner a forgalmazók közül elsőként döntött úgy, hogy késlelteti a hazai mozibemutatókat, így ezentúl az itthoni mozikba csak a külföldi premierek után ülhetünk be. Nem a magyar piacot védik ezzel a lépésükkel, hanem a fontosabb, több bevételt generáló országokét. Nem elképzelhetetlen, hogy további forgalmazók fognak hasonló lépéseket tenni.

Az ok egyszerű, több nagy költségvetésű – külföldi – film első kamerás verziója is – állítólag – elsőként a magyar warez oldalakra szivárgott ki. Innen aztán szokás szerint terjedt tovább. A kamerás filmeknél a fontos rész nyilván mindig a kép, azt a nehezebb rögzíteni, és ha valakinek egyszer sikerült, akkor általában a többi ország warez csoportja is előszeretettel használja fel saját munkája megkönnyítésére – hiszen ilyenkor már csak elég a hangot felvenni a moziból, kisebb a kockázat.

Egyébként ez itthon is így működik, a torrent oldalakra felkerülő szinkronos filmek képe sok esetben külföldi forrás, legyen az felvéve orosz vagy éppen amerikai moziban. A Warnernél most a biztosítékot állítólag a Másnaposok 2 kalóz verziója verte ki. Nem ez volt az egyetlen premier film, ami kikerült a magyar oldalakra, egy jó ideje van egy megbízható csapat, aki szállítja a kamerás filmeket a magyar letöltőknek. A gond valószínűleg az volt most, hogy túl jól sikerült a munka és még a nemzetközi csapatokat is megelőzve került fel az internetre a film, jelen esetben a kép forrása is a hazai mozikból jött.

Ha a hivatalos scene által használt predb-t nézzük, akkor 4 kerek napot vertünk rá az első Másnaposok 2 releasre:

  • 2011-06-02 19:38 – Hangover.2.TeleSync.LD.German.XVID-ZERBERUS
  • 2011-05-28 11:57 – Masnaposok.2.iNT.CAM.XviD.Hungarian-*cenzored*

Az angol nyelvű verzió is terjed már a p2p oldalakon, a The.Hangover.Part.II.2011.TS.XViD-EP1C kiadás készítői nem titkolták, a magyar csapat videóképét használták fel.

“Hollywoodnak” tehát az nem tetszett, hogy a magyar kalózok a külföldi warez-csoportokat támogatják, akik aztán a külföldi letöltőknek készítik el a filmet. A Másnaposok 2 bevételeivel valószínűleg nem lesz egyébként gond, hiszen mind a hazai, mind az amerikai mozikban az egyik – ha nem a – legnézettebb film a napokban.

Magyarország tehát büntetőpályára került, egyelőre szeptemberig változtak meg az időpontok, így nem elképzeletlen, hogy az év végén már újra premiereket nézhetünk. Példaként: a Harry Potter és a Halál Ereklyéi II. részt csak július 15-től, péntektől vetíthetik a magyar mozik, de változott a Förtelmes főnökök, az Őrült, dilis, szerelem, és a Végső állomás 5. vetítési időpontja is.

Ajánlott olvasmány – Miért nem járok moziba?

Megcsinálhatta volna a Warner, hogy indoklás nélkül csúsztatja el a bemutatókat, de így, hogy kifejezetten elmondja, mi az időpont változások oka, valószínűleg arra játszik, hogy rossz színben tüntesse fel a magyar emberek előtt a kalózokat, letöltőket. Csak sajnos ahogy az eredeti DVD-k elején látható figyelmeztetés, hogy “ne lopj”, ugyanúgy ez a dolog azoknál csapódik le elsősorban, akik hajlandóak áldozni 2011-ben a mozijegyre. A késleltetett bemutatók maximum azt fogják eredményezni, hogy a hazai torrentezők, letöltők angol nyelven, felirattal nézik meg a premier filmeket, sőt elképzelhető, hogy mire a moziba kerül, nálunk már a kamerás verziónál is jobb anyagok lesznek letölthetőek. Így aztán meg minek elmenni moziba, nem? Öngól?