Hosszabb ideje érlelődik már bennem ez a dolog, és egy részét már cikkekben és kommentekben kifejtettem. Most a mozik és a filmek világába kalandozok és megpróbálom megmagyarázni magamnak, hogy miért nem járok én moziba. Na, nem lesz nehéz.

moziNem megy a magyar nép moziba. Hát ez igaz. De nem igazán értem, hogy miért ragaszkodnak mozisok a régi számokhoz, főleg mozinként! Az ilyen helyek száma hazánkban szerintem exponenciálisan nőtt az utóbbi pár évben. Minden plázában van egy mozi, úgy gyengén 6-8 teremmel. Pláza meg minden nagyobb megyeszékhelyen van. Az egyik oka annak, hogy annyi mozi megy tönkre az, hogy bazi sok lett felhúzva. Nem lenne ezt szégyen bevallani. Amíg faluban volt 1db Orion TV a megyeházán, mindenki előtte ült azon a bizonyos napon. Amikor már mozi is volt, és hétvégén 1 filmet lejátszottak, persze hogy tolongott a nép. Arról nem is beszélve, hogy fogy a magyarság, nyilván ezzel egyenes arányban fogy a mozi közönsége. Most a hét minden napján nyomják a szarabbnál szarabb filmeket futószalagon Holly- és Etyekwoodból.  Ha még annyian járnának moziba mint x éve, akkor is sokkal több a film, sokkal több a mozi, sokkal több a terem! Persze hogy konganak a vetítések. Talán be kéne látni, hogy elbaszták ott, amikor sorra húzták fel a plázákat 6-8 teremmel. Nyilván sokba kerül fenntartani, és nyilván nem éri meg elindítani a filmet 3 embernek.

Arról szót se kéne ejteni, hogy mennyibe kerül egy mozijegy. És hogy anno mennyibe került. Na meg, hogy hol tartunk most. Persze rá lehet még a szar időjárásra is fogni a válságot, de hát ez van. Ha eddig kevesen jártak és ritkán, ezentúl nyilván még kevesebben vannak azok, akik megtehetik, hogy ilyen fajta szórakozásra ennyit áldoznak. A lehúzós árú melléktermékeket és “Be ne vidd az üccsid mert a kezed töröm” filozófiát sem kéne nagyon feszegetni, mindenki tudja, miről beszélek. Mire elérek a teremig, újabb 2 mozijegy árát ölöm innivalóba és ropogtatnivalóba. Így elég valószínű, hogy a hónap többi hétvégéjén száraz kenyéren és vízen élek, hogy a következő hónapban is tudjak villantani a csajomnak.

A mozi kicsit, ja nem, NAGYON lemaradt a fejlődésben. Tudom, hogy van 3D meg minden, meg atom hanghatás, de az az igazság, hogy a mozik nagy része lepukkant, nem korszerűsítik, egyszerűen szar lett. Otthonra meg már azért csak vett az ember egy TV-t, házimozit (még ha DVD-s, akkor sem rossz). Karácsonykor csak úgy vágták az emberhez, és ha belegondolunk, nem is olyan rossz befektetés, hamar bejön az ára, ha otthon mozizunk. Régen, amikor csak plazmák voltak tényleg eszméletlen áron, azt mondta az ember, “baszki nem éri meg”. A PS2-nek meg a videónak jó volt a 72-es Grundig tv is, rohadt nagy volt, de elment 10 évig is, a kábeltévé szar volt úgyis, tehát nem érte meg fejleszteni. Most, hogy már DVD játékost az ember után vágnak, és viszonylag olcsón (már kevesebb mint 1 mozijegy áráért) hozzá lehet jutni pár éves sikerfilmekhez DVD-n, az emberek bátrabban vásárolnak. Megérte hát fejleszteni az otthoni technikát. Jött a HD, mint az isten, ami még jobban odacsapott az otthoni szórakozás minőségének és így persze a mozilátogatók számának is. Persze HDTV adás még kevés van, de a “warez”-ben már évek óta jelen vannak legfrissebb magyar, házi készítésű HD anyagok, amelyek egy erősebb konfiggal már nézhetőek. A konzolok ára is esett elég jelentősen (Xbox 360-at fillérekért veszel) ez még egy olyan indok volt, hogy megérte nagy tévét venni, hiszen már a család több tagja is ki tudja használni azt. És így szép lassan eljött az idő, hogy otthon is meg tudták az emberek teremteni azt a minőséget (esetekben még jobbat is), mint ami egy moziban várna. Ráadásul az otthoni kellékekre szánt kiadás (tv, DVD játékos, DVD stb.) mind-mind olyan, amit nem egyszer használ. Mert egy mozijegyet, amit megveszek 1200 magyar forintért, gyűrögethetem, még két hétig a zsebemben, de kisebb eséllyel engednek be egy vetítésre, mint hogy egy helyi járatos buszra felszállok vele.

A másik dolog, ami szerintem távol tartja a “tömeget” a mozitól az a kultúra (vagyis éppen annak a hiánya). Sajnos mára a moziban nagyon ritka, hogy egy vetítés alatt nincs egy nyihogó tini csapat, egy hangosan rágcsáló kisfiú, egy durva hangon röhögő kopasz úriember, és egy vinnyogó nő. Lehet, hogy csak mi szoktunk hozzá a finom csendhez, miközben a Die Hard-ot nézzük 28. alkalommal, de valószínű azért, hogy a moziba járás kultúrája, és maga a tömegrétege is változott. Nehéz, sőt lehetetlen parancsolni az embereknek, de még a szép beszéd sem járható út. Erről mellesleg MI tehetünk, hiszen mi hagytuk, hogy ide süllyedjünk. Nem jó érzéssel ül be az ember a moziba. Sajnos gyakran a mozi személyzete sem a megfelelő stílusban bánik az emberrel, pedig ha már kifizettem arra 2 órára a 1200 forintot, elvárná az ember, hogy ez idő alatt kedvesek legyenek vele.

Snasszul hangzik, de az idő is fontos tényező. Ha itthon leülök egy filmet megnézni, akkor nem kell fél óra trailert végignéznem. Nem kell félórákat utaznom (plusz költség) vagy gyalogolnom a moziig. Akkor kezdődik, amikor én akarom. Persze a “Filmet lopsz, bűnős vagy, gyulladj fel” klipet itthon is látom – már ha eredeti a DVD, és nem okosított kalózverzió. Ez egyébként egy másik dolog, amit utálok. Ha rászánom magamat arra, hogy veszek egy gyári, műsoros DVD-t, akkor mi a francért kell végignéznem minden egyes alkalommal a kis oktató filmet. Vaze, ha megvettem, örüljenek neki, ne még baszogassanak, hogy “El ne lopjad kis köcsög” (sokkal jobb lenne, ha mondjuk lenne egy kis tájékoztató lap a DVD tokon belül, hogy mekkora király vagy, hogy eredeti lemezt vettél). A vásárló terrorizálása megint csak egy hatalmas öngól. Ugyanis az internetről letöltött DVD-knél alap, hogy az ilyen snitteket kivágják. Részben azért, hogy több hely maradjon a DVD5-ös lemezen az újrakódoláshoz, másrészt mert kurva idegesítő. Ergó, megint a kalóz verzió győzött. Ugyanígy, néha a csapnivaló az egész lemez minősége. Akadó menü, hiányos felirat, ócska hang. Ezeket hozzáértő szakemberek kijavítják, van hogy külföldi DVD-ről hozzák össze lemezt, jobb képpel, finomabb hanggal. De ez másik történet.

Aztán ott van az a tényező is, hogy az ember kíváncsi, és türelmetlen. Hála az internetnek gyakorlatilag azonnal tudomást szerezhetünk az új filmekről. Bár a Vasfüggöny ledőlt, de sok film mégis nagyon lassan ér el hozzánk, függetlenül attól, hogy itthon szinkronnal kapjuk vagy nem. Elég frusztráló tud lenni, hogy külföldön már a tizedik kritikát írják a filmről, vagy már DVD-n is kijött az alkotás, mi meg nézegetjük az Est újságot, hogy mikor lesz már moziban.

Az ideért filmek egy jelentős hányada szinkron nélkül megy a moziban, és meglepően rossz feliratokat tudnak gyártani hozzá. A félrefordításokat még elnézi (szó szerint) az ember, de amikor ugrál a felirat, és 2 másodperced van elolvasni két egész sort, az nem az igazi. Sajnos itt is az az igazság, hogy ami “illegális” az gyakran sokkal, sokkal jobb minőségű. Egy-egy film feliratából rövid idő alatt több verzió is kijön, amiben mindig javítják az előző felirat pontatlanságait vagy hiányosságait. Erre hazánkban (is) szerencsére már egy nagyszerű és igazán jól működő közösség alakult ki.  És ha már minden szempontból jobban járok, ha otthon maradok, miért mozdulnék ki?

Moziba? Hülye vagyok? Majd letöltöm. Mert legális.

A Széljegyzet más, mint az eddig itt megjelent hírek. Más, mint a Boncasztal sorozat. A Széljegyzet saját véleményt, és saját gondolatmenetet tartalmaz. Nyíltabb, és közvetlenebb, mint a többi cikk.