A világon elsőként az ír szélessáv-szolgáltató, az Eircom kötött olyan megállapodást zenekiadókkal, hogy az mp3 állományokat letöltő ügyfeleinek a szolgáltatását felfüggesztik.

A négy nagy kiadó (Sony, Universal, EMI és Warner) első körben egy hálózat monitorozó szoftvert akart ráerőltetni az Eircom-ra, amely folyamatosan figyelte volna a felhasználók forgalmát, digitális zeneletöltések szempontjából. Ezt végül nem engedte az Eircom (erősen feszegeti a jogi határokat).

A végül elfogadott szabályozás gyakorlatilag a már sokat emlegetett “három csapás” elvén működik. Azaz a felhasználót első két alkalommal csak figyelmeztetik, hogy a hálózatot nem jogszerűen használja, majd a harmadik alkalommal felfüggesztik, vagy akár véglegesen meg is szakítják a hozzáférését.

Ami érdekes a dologban, hogy a felhasználókat ezúttal sem az internetszolgáltató figyeli, hanem a kiadók. Persze azt nem hozták nyilvánosságra, hogy mégis milyen módon szűrik ki a p2p-ező felhasználókat, és hogy milyen jogon figyelik az ügyfelek forgalmát a médiavállalatok.

(via origo.hu)