A Google kiáll a felhasználók mellett, és segítséget nyújt a hálózatok tesztelésében. A hollandoknál megint egy érdekes tanulmány született. Amerikában tovább lassul az internet.

Google VS ISP

A Google 36 speciális szervert fog munkára Amerikában és Európában. Ezeknek a számítógépeknek az lesz a feladatuk, hogy a hálózatok adatforgalmát elemezzék, és “lebuktassák” azokat a notórius szolgáltatókat, akik rendszeresen lassítják bizonyos protokollok sávszélességét.

A projekt része az Asva.info-n már ismertetett (a link mögött egyébként további teszt lehetőségeket találtok) Glasnot BitTorrent teszt is. A Glasnot oldalán egy egyszerű teszt segítségével a szerver BitTorrent forgalmat generál, és összehasonlítja az adatokat egy referencia méréssel. Így megállapítható, hogy a szolgáltatónk manipulálja-e a hálózatunkat. (A Glasnot tesztszerver még mindig nehezen elérhető, ez már az indulásakor is így volt, de ha pár percet várunk, talán szerencsénk lesz, és elkaphatunk egy szabad slotot.)

A Google és társai által szponzorált projekt a MeasurementLab.net címen érhető el.

Hollandia

Egy holland tanulmány szerint 4,7 millió holland internetező (akik már 15 évesek, vagy idősebbek) töltött le kalóz programokat, játékokat, filmeket vagy zenéket az elmúlt 12 hónapban. Ez a szám egyébként a holland lakosság közel 25 százaléka. Ez még nem is lenne meglepő, viszont a tanulmány másik része azt állapította meg, hogy azok, akik már töltöttek le illegálisan, jóval többet vásárolnak legálisan filmeket, játékokat vagy éppen zenéket. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a “kalózkodás” jó hatással van egy ország kultúrájára és gazdaságára, akkor kezdem nem érteni, miért is megy a felhajtás, és az emberek folyamatos üldözése.

Amerika – Cox

A Cox, az USA harmadik legnagyobb szolgáltatója tovább szivatja a felhasználóit. Bár a legutóbbi húzásánál ez még mindig jobb – akkor ugyanis előzetes figyelmeztetés nélkül megszakította a fájlcserélést folytató felhasználók internetelérését. A most bejelentett hálózatmenedzselő alkalmazásuk erősen visszafogja a BitTorrentező, FTP-ző, vagy akár Usenet-et használó ügyfelek sávszélességét. A Cox egyébként igazi mamutszolgáltatóhoz méltóan viselkedik. Ahelyett, hogy fejlesztené a hálózatát, inkább a felhasználóit próbálja egyre szűkebb keretek közé szorítani a szolgáltatás “minőségének” megőrzése érdekében.

(slashdot, index, google, torrentfreak – köszönjük a linkeket: cworm, cisco kid, buherátor)