Nem mondom, hogy jó kedvvel állok neki ennek a Boncasztalnak, mert már előre látom a kommentek stílusát. Na azért mégiscsak erőt veszek magamon és elkezdem feszegetni Magyarország időrendben legelső BitTorrent trackerét. Öveket becsatolni!

A bH történetéről sokat nem akarok írni, már megtettem itt, és itt. A trackerről első körben nekem az állandóság jut eszembe. Ezen nincs mit szépíteni, a bH 2004 óta gyakorlatilag ugyanúgy néz ki. (Igen, tudom, hogy vannak skinek, és folyamatosan jönnek az új stílusok, évszakokra, ünnepekre.) És ezt én egy nagyon pozitív dolognak tartom. A hosszú idő alatt az emberek megszokták, mi hol van, nincsenek funkciók meglepő helyeken, minden ott van, ahol az ember keresné. Főleg azért is jó ez az állandóság, mert a magyarok- nyalás újra – a bitHUmen-en tanultak meg torrentezni, ott találkozhattak jó esetben a TBDev motorral, felülettel. Ez szerintem egyébként az egyik legjobb engine, gyors, átlátható, kezelhető. Ami ma a többi oldalon úgy néz ki, mint a bH-n, az ennek köszönhető.

bh_2004 bh_2009_front
bH 2004 (röviddel az indulás után) bH 2009

A bH-n igazából nincsen látványos változtatás az eredeti motor forrásához képest, talán ezért is olyan nagyszerű a felület. Sem a kereséshez, sem a kategóriákhoz nem kell pluszba kattogtatni, ha látni akarom őket. (Ez igen zavaró és unalmas tud lenni az oldalakon egy idő után). A torrenttábla is a megszokott, és ami igazán dicséretes, hogy az extra funkciókat (infósáv, pretime, műfajok, letöltési ikon) szabadon lehet ki-be kapcsolgatni. Nem nagy munka megcsinálni egy ilyet, de igazán jól veszi ki magát a felhasználók előtt. Apropó infósáv. Az is az egyik legértelmesebb megoldás. Sok másik oldal is átvette az infósávot, leggyakoribb a kis borító képes megoldás. De a legtöbb helyen elkövetik azt a hibát, hogy ezekhez a képekhez nem átméretezett és kicsi képeket linkelnek, hanem nagyokat. Ilyenkor az oldal még tölt egy jó darabig mire megjelenik a kép. Ráadásul értelme sincs, hiszen nem innen fogom lementeni a borítót. A kép arra van, hogy ha nem ugrott be a film a nevéről, a tartalomról, akkor a kép segíthet. A torrentek adatlapja is olyan, amilyennek lennie kell. A leírás mezőt csak indokolt esetben használják (kérés jelzése, nem scene torrent információ, pack-ok esetén tartalom), nincs idióta borító, screenshot, színes-szagos filminfó mellékelve. A trailer is opcionális, és alapértelmezetten el van rejtve, így nem foglal feleslegesen helyet.

A főoldalra kihelyezett ajánló rész jó is meg nem is. Tény, hogy nem a többször látogatott letöltés részen van, és nem onnan rabolja az értékes helyet, de így a legtöbb felhasználónak kiesik. Erre a legjobb megoldás jelenleg a ráncfelvarráson átesett PirateDay-en van, ahol a kiemelt torrentek a normál torrenttábla szerves részét képezik, csak előre vannak hozva és megjelenésükben kissé különböznek a többi torrenttől. A premierek megjelenítése is remek dolog, és máshol még nem találkoztam vele ilyen kidolgozott formában. Talán egy kicsit elhanyagolt helyen van, talán jobb lenne neki egy külön menüpont, valószínűleg többen használnák.

A nemrég bevezetett pontrendszer is egy egyedi megoldás, és igazán jó lehetőség. Ésszerű lépés volt, hogy erre váltottak, és pontokkal lehet meghívóhoz jutni, feltöltés helyett.  Az átlag felhasználó is relatíve könnyebben (kevesebb feltöltéssel, de szorgos munkával) juthat hozzá a hőn áhított meghívóhoz. Az egyéni rangokat is ilyen pontokból tudjuk összeszedni, tehát van ami ösztönözze az embereket (e-penis).

Persze vannak dolgok, amik a bH-n sem tökéletesek. Az oldalon sokszor overseed van, azaz “túl sokan” seedelik a friss dolgokat, így egy otthoni felhasználónak elég nehéz dolga van. Mivel freetorrent nincs, az egyetlen járható út, ha extrém hosszú ideig seedeljük a dolgainkat. Elég sok letöltő van még 2-3 hét vagy akár több hónap után is, és ennyi idő alatt a szerveres felhasználók már kiállnak a bolyból.

A staff megítélése nehéz kérdés. Sajnos voltak eléggé megkérdőjelezhető húzások is már. Ilyen volt pl., hogy a staff.php egy meglehetősen gusztustalan oldalra irányított át. Persze a menüben nem volt kilinkelve a php, és “minek akarja nézni, akinek nem kell látni” érv is megérthető, de egy szimpla die() is megtette volna. Mivel az oldal elit, sok felhasználó érzi úgy, hogy lenézik, nem foglalkoznak a problémával. Tipikus warez – scene dolog a hierarchia. Aki fent van az, megközelíthetetlen, és joga van lenézni azokat, akik alatta vannak. Legjobb példa erre az, hogy a scene cracker groupokban régen azokat a tagokat, akik beszerezték az anyagokat, ill. az áttöltéseket végezték – az alja munkát – gyakran “szolgának” és “semmirekellőnek” hívták. A toborzásuk is az nfo fájlokban hasonló színvonalon ment. Valami ilyesmit érezhetnek a felhasználók is egyes esetekben. De be kell látni, hogy a staff-nak sincs ideje és kedve 50 ezer felhasználó problémáival foglalkozni. Kisebb oldalon könnyebb “családias” hangulatban maradni, de nagyobb site esetén kötelező is betartani az alapszabályokat, és a felhasználói szinteket.

Bár az oldal mögött állítom az egyik legprofibb stáb van (talán hihetetlen, de a bH alatt mindig is csak egy gép teljesített szolgálatot – se load balancer, se külön sql gép), voltak azért nagyobb bakik. Ilyen pl. a lefoglaláskori eset, nem volt elérhető friss mentés az oldalról, csak egy jóval régebbi. Ez volt talán az egyik legnagyobb törés az oldal életében, sokan csalódtak a bitHUmenben ekkor.

A freetorrentek hiányát is lehet negatívnak felróni. Bár tény, a bH-n free nélkül is jelentős forgalom van, de amikor pár hétre, vagy napra minden torrent ingyenes, a forgalom gyakran megháromszorozódik. Ebből látszik, hogy jelentős az a felhasználóbázis a bH-n, aki nem mer tölteni. Vagy egyszerűen beszerzi a dolgokat máshonnan. Valószínűleg a kisebb oldalak ezért tudnak megélni. Pár órás késéssel a mainstream dolgok kikerülnek több helyre is, és az emberek inkább onnan töltenek.  Persze megvannak az “alap” dolgok, amiknél folyamatosan mindig rengetegen vannak. Ilyenek a friss top sorozatok, és a friss magyar premier filmek, DVD-k illetve a top játékok. A többi kategóriában nem ekkora a nyüzsgés.

Az oldalon igen komoly, és szigorú feltöltési szabályrendszer van. Bárki, aki ezeket áthágja, szinte azonnal elbúcsúzhat a jogától és valószínű, hogy soha többet nem is kap (elvileg első alkalommal csak “macisajtot” kap az illető). A feltöltendő torrentekre maxPRE szabály vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy pl. angol xvid filmből 7 napnál régebbit tilos felölteni, kivéve ha kérésre kerül fel. Ugyanígy a legtöbb kategóriának (Appz-Other,SiteRipek, Ebook-ok és Lossless kivételével) megvannak a maga saját maxPRE és minimum seed paraméterei. Ezért talán kevesebb anyag kerül fel egy-egy kategóriában, de azok legalább aktuálisak, és jó minőségűek. A szigorú szabályok ellenére a bH-n egyetlen dolog mégis zavaró a torrenteknél, mégpedig a rengeteg dupe anyag. Egy magyar XviD simán felkerülhet 5-6 verzióban, amiből 2 legalább retail dvdrip. Ezeket komolyabban szűrni kéne a staff-nak, mert ez csak a peerek szétszóródására jó, másra nagyon nem. Ha itt komolyabban meghúznák a határvonalakat elképzelhető, hogy jótékony hatással lenne a többi oldalra, és talán a magyar scene-re is. (Ugyanis a magyar scene belefullad a dupe anyagokba.)

Tehát összegezzünk egy kicsit. A bitHUmen-re jó szó a kiszámíthatóság. Évek óta üzemel, és ha éppen nem foglalják le “véletlenül”, akkor soha nem küzd terhelésig gondokkal – még a karácsonyi freeleech üzemmódban sem. Sajna a múlt évben mégis voltak kiesések, de a domain botrányokról nem ők tehetnek, áldozatok voltak, ahogy pl az nCore is. Az oldalon egyetlen banner van, amit 1 felhasználó naponta csak 1 alkalommal lát. Azt hiszem ez igen “kíméletes” módja a reklámozásnak – bár azt rühellem, hogy flash a banner, a flash haljon meg! Ezt leszámítva nincs olyan dolog, ami nagyon megakasztaná a böngészést, még látványosabb skin-t használva sem. Az oldalon normális hétköznapokon nincsen ingyenes torrent. Ez valamilyen szempontból negatív, hiszen így jelentős peer számot veszítenek. Egy-egy kategóriát vagy legalább a kiemelt torrenteket ingyenessé tehetnének rövidebb időszakokra, így sokkal könnyebb lenne az átlag, seedboxot nem használó bH felhasználó élete. Tulajdonképpen a bH teremti meg a többi oldal számára a forgalmat azzal, hogy rákényszeríti a felhasználókat, hogy máshonnan töltsenek, mivel az 50 ezer felhasználóból még mindig sokan csak szimpla aszinkron DSL technológiával kapcsolódnak az internetre, azzal arányt tartani meg iszonyat nehéz.

Értékelés:

 • Reklámok: 4 (tele reklámmal: 1, reklámmentes 5)
 • Design: 3 (borzalmas az 1, legszebb az 5)
 • Használhatóság: 5 (1 a nagy és lassú oldal, 5 pedig a gyors, könnyen navigálható)
 • Átláthatóság: 5 (1, tele felesleges színekkel és grafikával, 5 a letisztult, egyszerű)

Csak a tisztánlátás végett:

 • nem vagyok bH staff tag, még VIP-em sincs
 • igen, lesz még nagyobb oldalról is boncasztal (igen, az nCore-ról is lesz)
 • igen, lesz még kisebb oldalakról is

A következő stílusú, tartalmú kommenteket kár is beírni, és reagálni rájuk, úgyis törölve lesznek:

 • szar a bH/nCore/*bármilyen másik oldal
 • kérek meghívót a bH-ra
 • legyen boncasztal erről és arról
 • bármi, ami nem tartozik szorosan a témához

És mielőtt bárki úgy érezné, hogy már azt is meg akarjuk szabni, hogy milyen kommenteket lehet írni, sajnos ti kényszerítetek rá, a moderálásra fordítható erőforrásaink végesek.