A múlt héten volt az új amerikai elnök beiktatása, amelyet világszerte több millióan néztek, tv-ben, vagy az interneten. Egyik legnépszerűbb a CNN élő, webes közvetítése volt, egymilliónál is többen nézték egy időben, és ami még érdekes, hogy a p2p technológiát is alkalmazták a közvetítés során.

Nem új dolog az, hogy p2p lehetőségeit legális módon próbálják meg kiaknázni nagy cégek. Rengeteg lehetőség rejlik benne, és ami főként üzleti szempontból nem elhanyagolható, hogy igen sok sávszélességet – és így pénzt – lehet vele megspórolni. A videó streaming az egyik legnépszerűbb és egyben a legköltségesebb dolog a világhálón.

Egy közepesen nagy nézettségű élő adást kiszolgálni is több ezer dollárba kerül egy hónapban, egy olyan népszerű oldalé pedig, mint a CNN vagy YouTube akár több millióba is. Valószínű, hogy a CNN-nél felvilágosult, értelmes emberek dolgoznak, így felfogták, hogy ezen a p2p segítségével lehet változtatni. Ezért is volt lehetőség arra, hogy Obama beiktatását p2p technológiát használó live streamen nézhették az emberek. A CNN nem hozta nyilvánosságra, hogy hányan választották ezt a megoldást.

A megvalósítást a dán központú Octoshape cég segítségével valósították meg. Azoknak, akik a p2p stream-et választották, nem kellett mást tenniük, csupán az Octoshape böngészőbe épülő pluginját telepíteni. Ennek hatására a hétköznapi Flash Player máris fel volt szerelve azzal a lehetőséggel, hogy ne csak fogadjon adatokat, hanem küldjön is. A TorrentFreak által megkérdezett bennfentes szerint a CNN forgalmának 30%-át külső peerek alkották, ez jelentős költség- és sávszélesség spórolást jelentett.

Egyébként a jövőben várható, hogy a flash alapértelmezetten rendelkezni fog valamiféle p2p megoldással, hiszen az Adobe már jó ideje dolgozik ezen, de még semmi hivatalos információ, vagy teszt verzió nem látott napvilágot.

BitTorrent Streaming

Létezik másik, hasonló megoldás is, amelyet a P2P-Next fejleszt. A BitTorrent Streaming-ről anno mi is beszámoltunk. Ez a BitTorrent protokollal lefelé kompatibilis SwarmPlayer használatát, és egy új fájltípust, a .tstream-t jelenti. A projektet a BBC is támogatta, bár azóta nagyon nem hallani róla, reméljük, hogy csendben fejlesztik és előbb-utóbb lesz valami nagyobb dobásuk is.

(via torrentfreak)