A Popcorn Time-ról korábban (hajaj, mit korábban, évekkel ezelőtt) írtunk már. Tulajdonképpen egy kalóz Netflix, azoknak, akik alapvetően lusták, nem akarnak bajlódni a privát torrentoldalakkal, aránytartással, és minden egyébbel ami ezzel kapcsolatos.

Lelkes fejlesztők tehát egybecsomagoltak egy torrentklienst, egy videólejátszót, és tulajdonképpen egy film és sorozat katalógust, majd voila, megszületett a Popcorn Time. Ami persze hirtelen igencsak népszerű lett sokak körében. Nem feltétlen azoknál, akik mi vagyunk, hanem ahogy a bevezetőben említettem inkább az átlagfelhasználóknál. Persze a sikerhez kellett az is, hogy szinte az összes nagyobb híroldal lehozta a projektet. Amit viszont ennyire felkap a sajtó, na ott garantálhatóak a problémák. Lettek is. Volt itt minden, név váltás, szerver összeomlás, kamu forkok, hirdetésekkel, és minden egyébbel.

A Popcorn Time evolóciója

A tény, hogy most is írunk róla azonban azt mutatja, hogy nem sikerült ellehetetleníteni a projektet, továbbra és fejlesztették. Ráadásul a mostani még életben lévő Popcorn Time nyíltforráskodú, azaz bárki belenézhet, lemásolhatja, megváltoztathatja. Ez egy fajta kontroll és transzparencia, nem csempészhetnek bele extra reklámokat, spywareket és hasonló káros anyagokat csak úgy.

Na ez a fajta népszerűség és siker szemet szúrt ismét a jogvédőknek (2014-ben már egyszer eltávolították a Github-ról az akkori kódokat), és takedown noticet küldött a forráskodókat tároló oldalnak.

Repository unavailable due to DMCA takedown. This repository is currently disabled due to a DMCA takedown notice. We have disabled public access to the repository. The notice has been publicly posted. If you are the repository owner, and you believe that your repository was disabled as a result of mistake or misidentification, you have the right to file a counter notice and have the repository reinstated. Our help articles provide more details on our DMCA takedown policy and how to file a counter notice. If you have any questions about the process or the risks in filing a counter notice, we suggest that you consult with a lawyer.

Ha most felkeressük a projekt Github fiókját még láthatjuk a külbönöző repositorykat (api, sdk, site, különböző mobil és desktop kliensek), ám közülök jópár, főleg ami a működéshez feltétlen szükséges nem elérhető már. Az MPAA által küldött kérvényben leírták, hogy a forráskódokban található “preconfigurált” kódok segítségével tudnak a felhasználók jogsértő tevéknységet végezni.

Ezekkel a fájlokkal volt probémája az MPAA-nak

Csak hogy tiszta legyen, a Popcorn Time-ban semmilyen torrent fájl nem volt megtalálható, csupán a különböző torrentoldalakra írt kódok, amik segítéségvel a beépített torrentkliens le tudta tölteni a filmeket, sorozatokat. Persze nem szépítem én, nyilván nem Linux ISO fájlokat néztek a felhasználók, de ez kicsit olyan, mintha a fegyverboltokat holnap becsuknák, hiszen a fegyverekkel embereket lehet ölni, így meg kell tiltani a hozzáférést.

A forráskódok egy része tehát jelenleg nem elérhető. A kliensek ettől függetlenül működnek, és a kódtárolókat is ha akarják, el fogják tudni költöztetni máshova (Gitlab, Bitbucket, vagy akár self-hosted megoldással bárhova). Egy fél fejet tehát talán sikerült levágni az MPAA-nak, de nem sokkal vannak előrébb. Jah, de mégis, most mindenki ismét a Popcorn Time-ról ír, így talán még többen fogják használni. Szép munka!

(via torrentfreak, hup)