Aki felkeresi manapság a Majomparadé oldalt, azt tapasztalja, hogy átirányítódik egy másik torrentoldalra. Ezt persze nem az oldal staffja intézte így, egyszerűen megszerezték a domainhez való hozzáférést.

Nem újkeletű a Majomparadé botladozása. Az egykor jó hírnek örvendő oldal az utóbbi egy – két évben vagy nem működött, vagy lassú volt, vagy éppen feltörték ilyen – olyan módszerekkel. 

thinking-monkey

A legutóbbi történet hátterében az áll, hogy a Majomparadé tulajdonosának hozzáfértek a Skype és email fiókjához, így többek között hozzáfértek ahhoz az oldalhoz is, ahol a domaint regisztrálták és kezelték. A staff a jelenlegi helyzetben annyit tett, hogy jelezték mindenhol, illetve feljelentést tettek személyi adatokkal való visszaélés címén.

A tettet természetesen mi is elítéljük és valóban az egyetlen dolog, amit tehetnek ebben az esetben, az a feljelentés, viszont azért az is érdekes, hogy mindig a Majomparadé-val történnek a hasonló dolgok. Természetesen ebből a dologból is lehet tanulni. Használjunk bonyolult jelszavakat, minden fiókhoz más jelszót, ahol lehet biztonsági kérdést is adjuk meg, esetleg sms-es validációt is használjuk.

És hogy a támadót mi mozgatja? Azt csak ő tudhatja. Nyilván nem véletlen irányít a Majomparádé oda, ahova irányít. De nem gondolnám, hogy megéri a “kockázatot” pár ezer új felhasználó. Az értelmesebb réteg úgysem fog regisztrálni az oldalra, hiszen hamar összeállhat neki a kép, hogy itt valami nem stimmel. Aki eddig hűséges volt a Majomaradéhoz, annak pedig ismét várnia kell, amíg a staff kitalál valami megoldást (tipp: új cím). De kérdés, hogy megéri-e még szenvedni, az oldallal, mert láthatóan valami azért nincs rendben náluk. Nem hinném, hogy csak a Majomparadé oldalát próbálják kompromittálni folyamatosan. Más oldalakat is támadnak, néhol el is botlik egy kicsit egyik-másik, de hamar talpra állnak, és ugyanaz nem történik meg velük kétszer. A történetben én a magam részéről továbbra is a csalódott felhasználókat sajnálom a legjobban, na meg egy kicsit a Majomparadé nevét.