Nagyon érdekes levelet kaptunk nemrégiben. A Malacka tracker egy meglehetősen érdekes módját választotta annak, hogy rendbe szedje a felhasználóit. A seed elől lelépett és / vagy dupla regisztrációkat fenntartó felhasználókat törlik, -ahogy azt egyébként a normálisabb trackeren is teszik – vagy felkínálnak nekik egy menekülő utat: egy emelt díjas sms formájában.

A torrentezés kultúrája és színvonala elég sokat esett az utóbbi években, de ahogy látható, erről nem feltétlen csak a seedből kilépő, vagy az olvasni nem tudó (writeonly) felhasználók tehetnek. Adott egy oldal, ami már több éve működik, hosszú ideje megvan a saját közössége, és akár egy normális társaságot is tudtak volna kovácsolni egy morálisan elfogadható szabályzattal. Ehelyett megfenyegetik a nem a szabályok szerint ténykedő felhasználókat, hogy törölni fogják az accountjukat, VAGY ha van pénzük, akkor tovább csinálhatják azt, amit csinálnak, csak küldjenek egy emelt díjas sms-t.

malacka_sms1

Ha a két legdrágább kategóriájú sms-t választják, a staff törli a felhasználók büntetéseit, és továbbra is az oldalon maradhatnak – tehát a többi felhasználóra nézve az értéktelen, hulladék, nem seedelő társaság nem tűnik el az oldalról – a site gazdái pedig zsebre rakják a pénzt. A smsért cserébe még feltöltést is kaphatunk, és normális arányunk lehet anélkül, hogy “napokig seedelnénk”.  Aki esetleg csak egy mezei warnt szeretne eltüntetni, az is bátran küldjön bármilyen sms-t, hiszen párszáz forintért cserébe a staff arról is szívesen megfeledkezik.

Látható tehát, hogy ez az oldal is eljutott arra a pontra, amikor már egyáltalán nem fontos az, ami a torrentezés a lényege, adni és kapni. Sokkal fontosabb, hogy az emberek küldjék az sms-t.

(via egy kedves olvasónk – nickjét biztonsági okokból nem közöljük)