Egyik kezével enged, a másikkal szorít a gyeplőn az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület. Csökkenti a mobiltelefonok és a televíziózásnál műsorrögzítésre használt eszközök jogdíját, viszont bekerülnek a jogdíjköteles eszközök körébe a táblagépek is.

Az előadók, kiadók és szerzők jogkezelői elemzést készítettek, hogy milyen díjterhelés lehet indokolt hazánkban, illetve a jelenleg alkalmazott tarifarendszer megfelelő-e és hozza-e az elvárt célokat (pénzeket). A megszületett tanulmány végül azt mutatta ki, hogy a szabad zenei magánmásolások által generált fogyasztói többlet társadalmi szinten több mint 10 milliárd forint.

Szintén a felmérés eredménye, hogy kiderült, a magyar jogdíj rendszer kevés hordozótípust fed le, így azokra viszonylag magas díj jut. Ezért, ahogy a bevezetőben is említettük, új eszközt is bevontak a jogdíjrendszerbe – a táblagépet -, viszont a zenék és filmek másolására – állítólag – leggyakrabban használt két hordozótípus, a mobiltelefon és tv set-top-box díját csökkentik. A magyar táblagép felhasználók 93 százaléka állítólag végez olyan tevékenységet, ami szerzői jog által védett tartalom másolásával, tárolásával jár.

És hogy mennyi az annyi? A táblagépek esetében az üres hordozó-díj 4 gigabájtig 1680 forint, 8 gigabájtig 2240 forint, 16 gigabájtig 3360 forint lesz.

Forrás: Index.hu