Fontos döntés hozott a Kúria, Magyarország legfőbb bírósági szerve. A hazai internetszolgáltatóknak nem kötelességük kiadni az előfizetőik személyes adatait a hozzájárulásuk nélkül. Voltak ugyanis erre törekvések, egy meg nem nevezett felperes azt szerette volna elérni, hogy az internetszolgáltató (az ő kilétét sem tudni a konkrét ügyben) adja ki IP cím alapján a hozzá tartozó előfizetők nevét, és címét, mivel szerinte azok jogosulatlanul töltöttek le és – a torrent működése miatt – fel szerzői jog védelem alatt álló filmeket.

A történet mindenki számára ismerős lehet, nagyon sok hasonlót olvashattunk már Amerikából, vagy Nyugat-Európából. A szerzői jogvédő iroda, vagy az általa felbérelt cég fogja magát, és elkezdi monitorozni a torrent forgalmat egy adott trackeren, vagy torrent fájlnál. Ez nem túl nehéz dolog, még különleges tudás sem kell hozzá, normál torrent kliensek is mutatják, hogy éppen milyen IP címmel, ki tölti az adott torrentet. Ezeket az IP címeket aztán szépen felírják, mennek a szolgáltatóhoz, akik kiadják a címeket így vagy úgy, a naiv felhasználó pedig kapja a figyelmeztetést, vagy rosszabb esetben egyből a “csekket”.

A torrentezés technológiája itthon is ugyanúgy működik, mint máshol, aki letölt, az fel is. Legyen az nyitott, vagy éppen zárt tracker. Lehet az film, vagy sorozat, esetleg játék vagy szoftver (utóbbiakra még inkább ugranak idehaza), bűnt követhetünk el. Persze a jog ezen része ingoványos, nemigen tudott lépést tartani az internettel, és az új protokollokkal sem. A Kúria weboldalán olvasható döntés elutasította a korábban már jogerős döntés elleni felülvizsgálati kérelmet, ami azt szerette volna, ha a szolgáltatók mindenféle herce-hurca nélkül kiadják a hazai előfizetők személyes adatait. A Kúria szerint a személyes adatok védelméhez ebben az esetben erősebb érdek fűződik, mint a szerzői jogi igény érvényesítéséhez.

A Kúria döntése természetesen nem vonatkozik arra, ha valaki a filmek és egyebek le- és feltöltésével bűncselekményt valósít meg (hogy ehhez milyen feltételeknek kell teljesülni, az például nem világos), és az előfizető személyes adataira a büntetőeljárás lefolytatásához van szükség.

(via index.hu)