Attól zeng az online sajtó, hogy a Youtube hamarosan véget vet az “ingyenzenének”. Hogy miről van szó? Valószínűleg közületek sokan használták már azokat a szolgáltatásokat, amelyek a YouTube-on fent látható klippekből ügyesen lementik a hangsávot, és MP3 formájában letölthetővé teszik.

 

Sok ilyen oldal van, közülük jó pár arra játszik, hogy ebből éljen meg, és szépen teli is van verve hirdetésekkel, popupokkal. Ezeket mi sem szeretjük. Ám vannak köztük olyanok is, amik egyszerűen csak azért vannak, hogy a felhasználók igényét kielégítsék. Az egyik legnagyobb – és a mostani porfelhő miatt valószínűleg a leghíresebb is – a YouTube-Mp3, ami nem csinál mást, mint csupán a megadott videóból – ahogy már mondtuk – kiszedi a hangsávot, és letölthetővé teszi mp3 formátumban. Az oldalon nem hemzsegnek a reklámok, nem fröcsög a popupban  porno, mégis szúrta a szemét a YouTube-nak.

Az oldal ugyanis jelezte, hogy a szerverei hozzáférését blokkolták, és figyelmeztető levelet is kaptak a YouTube ügyvédjétől, hogy hagyjanak fel a szolgáltatással. Nem így tettek, és egy német döntésre hivatkoznak, miszerint az online rögzítés nem különbözik attól, ahogy annó VHS-re vették fel otthon a Dallast az emberek – saját példánk :) . A site tehát harcol, sőt visszavágott – legalábbis szóban – és kikezdte a Google News, illetve Book projektjét, hiszen ott ők is valami hasonlót csinálnak, tartalmat vesznek át, és jelenítenek meg a saját oldalukon.

A YouTube-Mp3 egyébként nem az egyetlen oldal, amelyik a napokban ilyen figyelmeztetést kapott. Hogy unatkozó ügyvédekről van-e szó, vagy valami nagyobb dologra készül a YouTube, esetleg a kiadók pirítottak rá a streaming oldalra, hogy kezdjen valamit a (vigyázat irónia következik) zenetolvajokkal, azt nem tudni. Személy szerint nem örülnék annak, ha pont egy ilyen egyszerű, és tényleg reklámmentes oldalt koncolnának fel. Mert az tudjuk, hogy ahol egy ilyen kígyó fejét levágják, másik kettő nő, attól nem kell tartani, hogy végleg megszűnik az ilyen fajta szolgáltatás.