A napokban volt 5 éves – vagy fél évtizedes, ha nagyzolni akarunk – Magyarország időrendben első BitTorrent trackere. Az oldal szerencsére sok megpróbáltatást túlélt, és viszonylag még mindig a kezdeti staff kezében van a site lényegi irányítása, még ha a szárnyvitézek cserélődnek is. Az utóbbi hónapokban egymást érik a fejlesztések, épül és szépül az oldal. Most mégsem erről olvashattok itt.

Inkább írnék arról, ami egyrészt a színfalak mögött, másrészt pedig az orrunk előtt játszódik. Nincs mit szépíteni ezen, egyre többen érzik azt, hogy a jelenlegi bH staff-fal egy ember, akit nevezzünk mi most Markovics-nak, játszadozik. Nem friss a dolog, már jó ideje húzódik, és az illetőnek sem ez az első “játszótere”.

Gyors előzmények: talán 2 éve volt, amikor a PREtorians még a régi tulaj kezében volt. Feltűnt egy mintamokus nevű felhasználó IRC-n, és próbált beilleszkedni a társaságba, mégpedig úgy, hogy lánynak adta ki magát. Sajnos annyira nem volt profi, hogy két olyan fényképet mutasson, ami egy lányról készült, és a legtöbb embernek hamar leesett, hogy csak egy unatkozó tini játszadozik. Egyetlen célja volt már akkor is, hogy hozzáférést szerezzen az oldalhoz. Adminnak vagy éppen moderátornak adta ki magát, és mások felhasználó nevét próbálta elcsenni. Az esetek többségében nem járt sikerrel, de volt, hogy valaki bedőlt neki, és megadta a saját jelszavát az oldalhoz (“Fejlesztek, hadd lépjek már be a te jelszavaddal”).  Hosszan tartó sikereket itt sem ért el, hamar rájöttek, hogy légy van a levesben, és ki is pucolták az oldalon végzett tevénykeségeinek a nyomát.

Ennyi felvezető után térjünk vissza a bH-ra. Hasonló dolgokat folytat a bitHUmen-en is. Többször próbálta már stafftagoktól vagy feltöltőktől kicsalni a jelszavukat, és néha minden bizonnyal – és ezt talán fáj bevallani a staff-nak – sikerült is. Nem is olyan régen például egy bH karbantartás pont egy ilyen eset miatt volt, amikor egy magas rangú staff accountjához sikerült valahogy hozzáférnie, és saját magának VIP rangot adott, ill. anonymus státuszt. A hírek szerint egy jelszó emlékeztetőt sikerült kitalálnia, és így tudott belépni az adminisztrátor nevében az oldalra. Ezek olyan dolgok, amik egyrészt felhívják a figyelmet arra, hogy az oldal (és az emberek) sebezhetőek, másrészt pedig arra utal, hogy az elkövető nem jó szándékú, nem bánja és nem is titkolja a tettét. Egyszerű rombolás és magamutogatás az egész. Jelen esetben sem a szó szerinti hackelésre kell gondolni, hanem a social engineering-re. Magabiztos fellépés, logika, és emberi butaság. Ezek azok a dolog, amivel ez működhet.

Egy jól működő oldal esetében az ilyen felhasználót azonnal, és haladéktalanul bannolják. Sajnos ebben az esetben pont az ellenkezője tapasztalható, szinte védettséget élvez a többi, ártatlan felhasználóval szemben. Ha vitába keveredik valakivel, az esetek nagy részében mindig a másik felhasználó lesz a hibás, és még warnt is kap. Markovics aktív warn-ja mellett pedig olyan hangsúlyt enged meg magának az oldalon, amivel normális esetben minimum még egy warn lenne a jutalma – azaz kitiltás. Egy egyszerű példa:

nyolchet

Durva káromkodás a fórumon, aktív warn mellett. A felhasználó egy gyenge utalást tesz egy dologra, amit biztos mindenki ért, és máris 8 hét warn és hozzászólás megvonás. Ami még ironikus, hogy ezek után “felsőbb” utasításra a warnolt felhasználónak le kellett vennie az adatlapjáról az előbbi idézeteket, és így cserébe visszakapta a hozzászólás jogát.

Nem egyedi, és nem egyszeri az eset. Erre bizonyíték, hogy Markovics már irreálisan sok accountot fogyasztott el az oldalon. Íme egy rövid gyűjtemény ezekből: mintamokus, lmark2, mark1993, likermark, LMarklkrmark, mliker, wtf, amir, farkas03, Markovics, Mark93.

Ezzel a tevékenységével egyrészt a fórumot zülleszti szét, hiszen a felhasználóknak elmegy a kedve a dologtól, főleg ha látják, hogy őket büntetik más helyett, másrészről pedig az egész oldalnak rossz hírét keltik ezek a dolgok. A csalódott felhasználók már több fórumon és oldalon jelezték, hogy valami olyasmi történik kedvenc oldalukon, ami nagyon nem jó.

Kívülről (és kicsit belülről) úgy tűnik, hogy a staff védelme alatt tartja emberünket. Ennek egyetlen reális oka lehet: félnek tőle, és inkább eltűrik csendben, hogy kisebb terror alatt vannak a felhasználók, mint hogy lépjenek, és magukra haragítsák az illetőt. Pedig nem kéne mást tenni, mint gatyába rázni azokat, akinek van joga az oldalon, és megtanítani a felhasználóknak (és a feltöltőknek is), hogy ne adják ki semmilyen módon az adataikat.

Meglepődnénk, hogy mennyi magasabb rangú felhasználó volt már érintve ebben az ügyben. Több, jelenleg is aktív moderátor és adminisztrátor fiókjához fért hozzá. Ahogy írtam, nemcsak a bH-n próbálkozott, több oldal staffjának/feltöltőjének adta már ki magát, de úgy látszik, tartós sikereket egyelőre csak a bH-n tudott elérni.

És hogy miért lett kiteregetve a szennyes? Tudom, hogy egyrészről rossz, hiszen aki nem tudott erről eddig, az most itt olvashat róla, de talán ad egy akkora lökést, ami megállíthatja az “úriember” játszadozását hazánk egyik legnagyobb trackerén.

Az információkat a bH-án található olyan emberek csoportja jutatta el hozzánk, akinek elege lett abból, ami az oldalon történik és szeretnék visszakapni a régi bitHUment.