A bolgár belügyminiszter és az IFPI egyértelművé tették, hogy azon lesznek, hogy a helyi BitTorrent oldalakat az elkövetkezendő időkben ellehetetlenítsék. Hogy mennyire komoly az ügy, az abból is látható, hogy még a TV-ben is beszéltek a dolokról. Első célpontjuk a helyi két vezető oldal, a ArenaBG és a Zamunda.net, de nem kizárt, hogy további oldalak kerülnek a célkeresztbe.

Még a múlt hónap végén az IFPI beszélt arról, hogy Európában jelenleg bolgár földön a legmagasabb a kalózkodás aránya. Elmondták azt is, hogy céljük az, hogy az internet szolgáltatók nagyobb felelősséget vállaljanak a fájlcsere ügyében.

Kedden a bolgár belügyminiszter és az IFPI egy memorandumot írt alá, amelyben rögzítették, hogy hatékonyan fellépnek a kalózkodás ellen az országban. Hatására nem kellett sokat várni, pár nappal később a TV-ben Yavor Kolev, a helyi számítógépes bűnözési osztály vezetője elmondta, hogy minden erejével azon lesz, hogy a BitTorrent oldalakat megállítsa. Megerősítették, hogy az első két célpont az ArenaBG és a Zamunda.

“Le fogjuk kapcsolni a Zamundát és az Arena BG-t és a szervereiket, amelyek kalóz filmeket és zenéket forgalmaznak, továbbá a felhasználóktól fizetős SMS-ben pénz szednek be. Az oldal felhasználói nem lesznek letartóztatva. Megtisztítjuk a világhálót az internetes kalózoktól, és legális platformot hozunk létre a letöltéseknek.”

Bár a Zamunda és az Arena BG népszerűek Bulgáriában, érdekes módon üzemeltetőik nem bolgár személyek. Előbbi BitTorrent portál a 7., míg az utóbbi a 13. legnépszerűbb oldal Bulgáriában.

zamund

Az Arena BG és a Zamunda forgalmának összehasonlítása

(via torrentfreak)