A hazai email forgalom volt a múlt hónapban a legfertőzöttebb az unióban – olvasható egy vírusvédelmi cég felméréséből. Itthon a küldött levelek 96%-a levélszemét! A cég szerint ennek az egyik oka, hogy az uniós átlagnál kevésbé védettek a hazai számítógépek. Egy másik ok szerintem pedig a virágzó hazai warez spam, amelynek egyik bástyáját ugyan ledöntötték, de azóta úgy tűnik megérkezett az új király.

Symantec márciusban mintegy 12 milliárd e-mail kapcsolatot figyelt meg – mondjuk az is érdekelne, hogy milyen módszerekkel. Adataik szerint Magyarország 95,7 százalékkal került az első helyre a levélszemét szennyezettségben.

spamrate

A második helyen Dánia található 94,9 százalékkal, míg a harmadik helyen szorosan Olaszország következik 94,7 százalékkal.

Tavaly egyébként a legnagyobb összegű büntetés hazánkban levélszemét miatt 2 500 000 forint volt, amit a Nemzeti Hírközlési Hatóság szabott ki. A bírság elszenvedője a World Travel Holding, amely több alkalommal is spamekben hirdette szolgáltatásait.  – forrás: SpamWiki

A hazai küldött – és fogadott – spamek jelentős részében gyógyszereket, potencianövelőket, vagy márkás termékeket kínálnak alacsony áron. A másik nagy falat a spamek közül pedig a sláger, a pornó és a warez. Ráadásul a legtöbb ilyen email azon túl, hogy spam, még hamis információkat is rejt, átverős sms-es játékra bíztat, ahol a 200 forintos sms gyakran 2000 forintba kerül. A nyeremény persze általában valami sláger termék, ami viszont ritkán kerül tényleges kisorsolásra. További kedvencem az a fajta spam, ahol a naiv tapasztalatlan netezőket akarják megbolondítani “iwiw, facebook, myvip és msn jelszó feltörő programokkal”. Ezek a letölthető programok természetesen az esetek 100%-ában hamisak, nem működnek, és gyakran még vírust is hordoznak.

A védekezés pedig nem is annyira bonyolult. Illik frissíteni az operációs rendszert, a vírusirtót és a kémprogram figyelőket is. Természetesen az sem árt, ha “okosan” netezünk, nem nyitunk meg ismeretlen, vagy feladó nélküli leveleket, pláne nem töltjük le a mellékleteket az ilyen emailekből. Aki pedig torrentoldalra merészkedik, manapság jobban jár – főleg ha ismeretlen oldalról van szó – ha egyszer használatos, vagy eldobható email címet használ .

Ha  további információkra van szükség, érdemes felkeresni az egyik legnagyobb hazai spammel foglalkozó oldalt, a SpamWiki-t, amely már komoly eredményeket ért el a spam visszaszorításában.

(via mr1)