Sokan elképzelni se tudják, hogyan zajlik egy razzia. A Torrentfreak egy friss cikkjén keresztül most mi is beleláthatunk egy ilyen szituációba.

Az EliteBits egy zárt BitTorrent tracker, amilyenből hazánkban is van jópár, elég csak ránézni a friss hazai tracker felmérésre. Az oldal tulajához még múlt héten állított be a bíróság több embere, jogászok, és kalózellenes szervezet emberei.

A Laeborg becenevű sráchoz reggel 7 órakor kopogtattak be, majd közölték vele, hogy bizonyítékot jöttek gyűjteni. A bizonyítékok pedig arra kellenek, hogy be tudják mutatni, Laeborg részt vett szerzői jogvédelem alatt álló művek terjesztésében. Mondták ezt azok után, hogy az oldalon megkerestették a támogatás részt, ahol bizony emberünk bankszámlája volt feltüntetve. A bíróság embere felszólította, hogy ne használja a mobiltelefonját, nehogy valami bizonyítékot megpróbáljon megsemmisíteni.

A bizonyítékok gyűjtése azzal kezdődött, hogy megkértek, kapcsoljam be a gépemet. – Mondta Laeborg. Azt kérték, menjek az elitebits.org-ra, és csináljak screenshotot a profilomról és a státuszbárról, ahol az volt olvasható. hogy “Hello Laeborg (tulajdonos).

Ezek után a staff összes tagjának profiljáról, a top 10 letöltőről, és a top 50 feltöltő accountjáról is csináltak képernyőmentést. De ez nem volt elég, további mentésre kerültek listák, feltöltött torrentek.

Lementésre került még azok listája is, akik támogatták az oldalt. Laeborg-hoz a hivatalos szervek a támogatások nyomán jutottak el. Gyűjtöttek még pár hash-t és torrent nfo-ot, majd kérték, hogy adja át a felhasználói adatbázist is. Laeborg azt mondta, hogy azt ő nem tudja, és ehhez már telefonálni kéne a szolgáltatónak. (Hogy ez végül megtörtént-e, arról nincs információnk.)

Számtalan “nem-legális” cd/dvd került még lefoglalásra a lakásból, amelyet megsemmisítettek arra való tekintettel, hogy a tartalmuk nem vizsgálható át. A bizonyítékokat átmásolták egy usb meghajtóra, majd távoztak.

Laeborg beszélt az ügyvédjével, és vázolta neki az egész oldal működését. A jogász szerint nincs elég bizonyíték, hogy megvádolják, és kártérítést tudjanak követelni tőle, de az oldalt várhatóan le fogják tudni állíttatni.

A site már nem is megy és a domain cím is át van irányítva egy “kalóz” fórumra, ahol Laeborg ezeket az információkat megosztotta az emberekkel. Itt egy újabb példa, hogy az olyan oldalak (és az oldal felhasználói) fokozottabban veszélyeztettek, amelyeken támogatás van. Azon túl, hogy az oldal tulajdonosa kerül bajba, gyakran még a felhasználóknak is meggyűlhet a bajuk a “bűnüldözéssel”.

(via torrentfreak)