Nézzük akkor végig egyben, hogy mi is történt az elmúlt négy napban. Csak a tények.

Friss: Ma is volt akció a BIX-ben.

November 28. péntek délután

A győri Széchényi István Egyetem belső kollégiumbából vittek el több számítógépet a rendőrök, köztük két szervert (ez hivatalos, MTI információ). A rendőrség feljelentés hatására vonult ki, amit az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) tett meg. Ezek a hivatalos információk csak hétfőn és kedden láttak napvilágot. Megkeresésünkre Kálmán András az ASVA-tól elmondta, hogy már többször figyelmeztették a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézetet (NIIFI), hogy a győri egyetemen (ahogy máshol is) visszaélnek a hálózat adottságaival. A nyomozás szerzői jogok megsértése miatt folyik.

November 29. szombat (cikkünk – Razzia a győri kollégiumban)

Elsőként az asva.info szellőzteti meg az ügyet. Belső (kollégista és a hök-ös) információk alapján a gyanú két netclub-os emberre, rendszergazdára és szintfelelősre terelődik. Az asva.info figyelve a két tanuló jogaira, a nevüket nem közli le. Mégis az Egyetem, vagy valaki az egyetemről erős lobbizásba kezd. Telefonhívások érkeztek a domain adminisztrátorhoz és a webhostingot biztosító céghez is. Jobb a békesség alapján eltávolítjuk az információkat. Egy szintén belsős ember, hogy “tisztázza” a kollégáit hosszú levelet ír a szerkesztőségünknek. A levelet közöljük, de az még több kérdést vet fel, és indulatot. Ismét előzékenyek vagyunk, és a levelet eltávolítjuk a szerző kérésére. Ezek után még felkérnek bennünket a kommentek törlésére is többször, de ezt már az olvasók miatt nem teljesítjük.

December 1. hétfő (cikkünk – Délutáni razzia)

Ismét razzia van, a BIX Victor Hugo épületében 11-től délután 5-ig tartózkodtak a rendőrök. Erről szintén elsőként számolunk be. Délután megjelenik az első cikk az Index-en és az ITcafén. Ekkor már a tények ferdítése elkezdődött, a rendőrség nyilatkozatában a győri esetben már nem rendszergazdák, hanem sima kollégisták szerepelnek.

Sikerül annyit kideríteni, hogy egy nagyobb szolgáltatóhoz mentek ki, aki jól ismert a hazai warez világban. A BIX forgalma persze azonnal zuhan, és egész nap rekord alacsonyan marad. Sok információ nem szivárog ki, megtudjuk, hogy egy belső embert hosszú ideig a rendőrség kihallgatott. Kétértelmű infók jönnek, egyesek szerint “közel voltak, de nem eléggé”, mások szerint viszont minimum proxy szervereket, de akár egy realbox-ot is elvihettek payftp alól.

December 2. kedd (cikkünk – Razzia hét)

Kicsivel dél után ismét hírt kapunk arról, hogy razzia van a tegnapi helyszínen. Az infromációkat sokáig nem tudtunk megerősíteni, de aztán igaznak bizonyult a hír. A helyszínek között szerepel a CFM is, egy cég, amelyet már ismerhetnek az asva.info olvasói. Főleg smswebbel és spameléssel kapcsolatban. Az Index ismét tőlünk értesül az esetről, majd kora este hivatalos információ is érkezik a Független Hírügynökségtől; 6 smsweb szervert foglaltak le, amelyeknek a (egyébként jogvédett) tartalmához emelt díjas SMS-ért lehetett hozzáférni. A feljentést ebben az esetben a ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért Egyesület tette. Gyanúsított nincs, és a hírek szerint IP címek nyomán jutottak el a helyszínre. Az ügyben BRFK gazdaságvédelmi osztály nyomoz. A friss és pontos adatokat ezúttal egy MTI-s jelentésnek köszönhetjük. Az anyagban még az az információ is szerepel, hogy a fél tucat szerveren több tíz terabyte-nyi illegális adat volt.

Konklúzió

Bár az esetek időpontjai nagyon közel vannak egymáshoz, látható, hogy a feljelentéseket más-más szervezet tette, így annak a valószínűségét akár ki is zárhatjuk, hogy összefüggések vannak. Bár akár az is lehet, hogy a BRFK okkal ferdít, és nagyon is jó nyomokat talált már pénteken és hétfőn. A délutáni razziák hatása jól látható a BIX grafikonjain, ahogy az is, hogy a szivárgó GTA4 verzióknak hála, azért forgalom így is volt a magyar warez piacon. Az mindenesetre egy pozitív dolog számunkra, hogy a torrentezőket és trackereiket most megkímélték, és inkább a pénzzel jobban kapcsolatba hozható helyekre mentek ki.

Köszönjük az ASVA-nak, hogy pontos, és megbízható információkkal szolgáltak. Szintén köszönjük az olvasóinknak, hogy megbíznak bennük, és a sok fake, hamis hozzászólásokon át tudnak nézni.

Frissítve!

December 3. szerda

10:49 @ belső, megbízható információ, hogy a BIX Victor Hugo utcai épülete előtt VPOP (Vám- és Pénzügyőrség)-es autó áll

11:14 @ egyes információk szerint az 1B Telekom nevü cégnél vannak bent (nem megerősített). Az 1B Telekom szintén ismert a magyar spam és warez piacon, 2008. október 9-én két smsweb szervert vittek el tőlük.

11:59 @ A VPOP munkatársai elhagyták a BIX épületét, és csak 1 gépet vittek el.