Valószínűleg a román BitTorrent felhasználók számára a 2008-as év vége nem sok jó emléket fog hordozni. Nem elég, hogy meglehetősen sok hazai trackernek gondja akadt a jog- (illetve érdek-) védő szervezetek áldásos munkája nyomán, még a külföldi trackerekről is kitiltják a őket. Vagy mégsem?

A blogokon és fórumokon terjengő pletykából annyi igaz egyébként, hogy a közeljövőben valószínűleg több román felhasználójától válik meg a SceneTorrents, persze nem ok nélkül.

Még az ScT-s ügy előtt egy másik nagy tracker, a Waffles.fm is bejelentette, hogy a sok negatív tapasztalat (mind román felhasználó, mind román ISP) miatt global bant kapott az ország. Jó hír azonban a román torrentezőknek, hogy a napokban ezt a tiltást visszavonták a Waffles-en.

Az ScT-n a bannolás oka az oldal szigorú szabályrendszerének többszöri megszegése. Több publikus fórumon román felhasználók ScT-s meghívókat ajánlottak fel, ami egy az egyben a belső szabályok megszegése – erről feeling, az ScT sysopja is nyilatkozott. Azonban annyira azért emberségesek, hogy nem az egész országot tiltják ki a trackerről, hanem – ha hihetünk a tracker vezetőjének szavaiban – minden egyes román fiókot egyesével, manuálisan ellenőriznek, hogy így biztosak lehessenek benne, hogy ártatlan felhasználókat nem szórnak ki. (Durván 2-300 felhasználóról lehet szó, a tracker statisztikája szerint.)

Az ScT-n egyébként tisztán látszik, hogy kemény kézzel bánnak az ilyen felhasználókkal, hiszen több olyan letiltott profilt találtunk, ami már bejáratott volt, nem 1-2 hetes acc, ráadásul a legtöbb esetben normális visszaosztási aránnyal, esetenként még támogató is volt az “áldozat”.

sct_ban

Egy bannolt román felhasználó.

Az ilyen országos bannokról általában azért kiderül, hogy rémhír, és maximum egyszerre több, egy országba tartozó felhasználót bannoltak (pl. invite tree alapján). Pár hete magyar tracker fórumán is elindult a pletyka, hogy a What.cd-n sorban bannolják a magyar felhasználókat. Nos ennek utánajártunk, és megérdeklődtük a What.cd sysopjától, hogy mi a helyzet a magyarorszgái userekkel. Kérdésünkre korrekt választ kaptunk:

We haven’t banned any countries. The users who are complaining have probably been individually banned, for things like cheating. But we aren’t treating Hungarian users worse than anyone else.  – WhatMan

A legtöbb esetben tehát a csalókat, illetve az őket meghívókat távolítják el, szerencsére sem minket, sem más országot nem fenyeget globális kitiltás a What.cd-n.