Olvashattuk a hírekben, hogy jön a jó világ, 50 és 120 megabitet kap a nép. Persze mielőtt mindenki félredobná a 100 megabit für alles táblát, álljunk meg, és nézzük meg pontosan, hogy mit is kaphatunk, ha isteni szerencsénk van. Két főszereplőnk a Magyar Telekom, és a UPC.

Már korábban volt róla szó, hogy a Magyar Telekom egy teljesen új hálózatra építve, jelentős infrastruktúra fejlesztéssel optikai hálózatot épít ki az ügyfelekig több lépésben. Első körben 8 nagyváros sűrűn lakott körzetébe szeretnék eljuttatni a technológiát, de fokozatosan bővítve a hálózatot 4 év alatt majd 700 ezer lakásba szeretnék elérhetővé tenni FTTH-t (Fiber To The Home). Emellett további 300 ezer lakoshoz a felfejlesztett kábelhálózattal szeretnének eljutni, így 1 millió magentásnak lenne lehetősége igazi “szélessáv”-ot használni.

Értelmes csomagokról azonban ne álmodjunk. A kezdőnek ott van mindjárt a forgalomkorlátos (!) Optinet Easy. El nem tudom képzelni, hogy megéri nekik, hogy kihúzzák drágán az optikát, és utána a nyugdíjasok az új technológián napi 100-200 megakat forgalmazzanak, hogy ne lépjék túl a forgalomkorlátot. Bár, azt nem tudtam kideríteni, hogy mennyi az annyi. Ezenkívül olvashattunk még egy korlátlan 5/2,5-os vonalról, ami tulajdonképpen ma már egy átlagos ADSL vonal letöltését kínálja, egy komolyabb feltöltési sebességgel. Vajon kinek tervezték ezt? Kezdő torrenteseknek? Mert az 5megabittel nem fogok éjjel nappal az T-Tékából filmet nézni, és mellette a YouTube-ot nézni 10 tab-ban. A 2,5megabites feltöltést OTTHON nagy részt torrentre lehet használni. Egy irodában azonban még jól jöhet egy komolyabb feltöltési sebesség, ahol nagyobb fájlokat kell megmozgatni fel, és le. A full-warez csomag a 50/25 Mbps-es, amelyet el nem tudok képzelni, hogy egy halandó mire használ, a le – és feltöltésen kívül. Az ÁSZF részleteire is kíváncsi vagyok, hogy ha vajon ezt a csomagot megrendelem, rettegnem kell-e, ha “extrém” módon használom a hálózatot (azt,  amiért egyébként valószínűleg extrém árat is fog fizetni, aki majd megteheti).

A kék mamut, a UPC is lépett valamit, gyorsítja a csomagjait a mai naptól, így a legkisebb csomagban is már 1 megabitet kapunk, a silver estében 15/2-as, a goldnál pedig 25/3 Mbps gyorsaságú vonalon csücsülhetünk, és tölthetünk, amíg le nem korlátoznak. De nem csak ezzel kábítják a felhasználókat, a divatos fiber szót meglovagolva még idén elérhető lesz a UPC egy új csomagja, a Fiber Power – szintén az EuroDocsis 3.0 technológiára építve, amely akár 120 megabites letöltést is biztosíthat a kiváltságosoknak. Ezt egyébként UPC jelenlegi hálózaton tervezik véghez vinni. A csomagturbózások is elérhetőek lesznek a UPC teljes területén.

Már csak az a kérdés, hogy fogja-e valaki használni. Nyilván fejlődni kell, és a lépni valamit arra, hogy egyre több emberhez húzzák be a DiGi-t, amely még mindig a legjobb választásnak tűnik, és ár-teljesítményben egyszerűen verhetetlen. De amilyen évek elé nézünk (sic politika!) nem biztos, hogy az átlagemberek azon fognak gondolkozni, hogy az 50-es T-s, vagy a 120-as UPC-s vonalat köttessék be.

Thx a javításokért.