A Popcorn Time projekt (most eredeti, asztali alkalmazásként működő változatra gondolunk) soha nem volt unalmas, azonban a napokban ismét felpörgött az élet a projekt körül, ám a dolgok jelenleg nem pont a legjobb módon alakulnak. Legalábbis egyelőre.

A legújabb hír ugyanis az, hogy ismét kettészakadt a projekt mögött álló fejlesztőgárda, és azok akik kiléptek, elindították a Butter Project-et, ami lényegében a Popcorn Time, megszabadítva egy-két részétől, illetve teljesen open-source, a GitHub-on hostolva.

De miért történt mindez? A TorrentFreak cikke alapján két tényező játszhat szerepet a szakításban: a pénz, és a jog. A Popcorntime.io a legnépszerűbb “fork” vagyis változat az eredeti programból, ráadásul erre még a korábbi alkotók is áldásukat adták. A színfalak mögött heves viták dúltak arrol, hogyan is, miképpen kéne tovább vezetni az alkalmazást.

A viták fő kiváltó oka a Popcorn Time VPN rendszere volt, a VPN.ht, amelyet – milyen meglepő – két belső fejlesztő (‘Wally’ és ‘phnz’) alapított és üzemeltetett. A VPN beépítése a kliensbe jelentős bevételt tudott termelni, ám pont emiatt potenciális veszélyforrás is volt mind az alkotókra, mind a projekre nézve.

Ezért több fejlesztő, köztük KsaRedFx úgy döntött, hogy a VPN-t ki kell dobni, és elölről kezdeni mindent. Pletykáltak arról is, hogy valamilyen fajta per, illetve kereset folyik az oldal ellen. Ez még egy lökést adott arra, hogy ebben a formájában nem lehet folytatni. Vagy abba kell hagyni az egészet, vagy eltávolítani a VPN szolgáltatást az alkalmazásból. Ez a két megoldás vázolódott többekben.

Az újrakezdés lehetőségét megvitatta a fejlesztők kisebb csoportja KsaRedFx vezetésével, ám a terv kiszivárgott. És itt jön a képbe a másik fél nézete. Wally csapata szerint, ez nem csak egy sima forkolás akart lenni. Állítása szerint KsaRedFx megpróbálta átvenni az egész projekt felett az uralmat, és amikor ez nem jött össze, akkor fogta és letörölte az oldal tükör szervereit.

Mindez abból a feltételezésből indult, hogy phnz ellen valami jogi eljárás folyik. Forkolni akarták a projektet, és mindent bejelenteni a PopcornTime oldalán. Ezek a félreértések és nézetkülönbségek odáig vezettek, hogy végül KsaRedFx, illetve az őt támogató fejlesztők Slack és Github hozzáféréseit megszüntették. Voltak emellett olyanok is, akik csak egyszerűen kilépték, többek között phnz is.

A szakítás okai tehát a hatalom, a pénz és a nézeteltérések. KsaRedFx-nek és több fejlesztőnek nem volt szimaptikus a fizetős VPN bevezetése, és a kritikájukat nem hallgatták meg. Emellett KsaRedFx azt állítja, hogy az ő munkájáért soha senki nem fizetett. Természetesen Wally másképp látja a dolgot, ő úgy emlékszik több fejlesztőnek, köztük KsaRedFx-nek is fizettek munkájáért. Nem a pénzcsinálás hajtott minket -tette hozzá Wally. Céljuk a VPN-nel az volt, hogy aki még jobban féltette a privacyját, annak is megoldást tudjanak adni.

Most ott tartunk, hogy popcorntime.io domain nem elérhető (legalábbis vasárnap délelőtt még nem ment), a “másik” oldal viszont elindította saját verzióját, a Butter Project-et. Használható alkalmazásuk nekik még nincs, de nagyon dolgoznak rajta. Mi csak reméljük, hogy a szakítás eredményeképpen nem szűnik meg teljesen a “szolgáltatás”, hanem előbb-utóbb vagy visszatér a Popcorn Time, vagy a Butter Project rukkol elő használható alkalmazásokkal.

Apró adalék a popcorn sztorihoz, hogy a korábban említett böngészőben futó változat is újra elérhető, megváltozott domainen.

via TorrentFreak