A napokban jött a hír, hogy a Telekom NAT mögé tesz ismét jópár lakossági vonalat. Hogy ez mit is jelent? Azt, hogy nem lesz kívülről elérhető, publikus IP címünk, hanem úgy fogjuk tudni elérni a netet, mint anno a koliban, vagy az iskolában. Egy szép nagy belső hálózaton keresztül. Korábban ilyenre 2 évvel ezelőtt volt példa, most úgy látszik, ismét megpróbálkoznak vele.

A Telekom persze ezt igyekszik eladni úgy, mintha egy csodálatos új fejlesztés lenne:

Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy műszaki fejlesztésünk eredményeként 2015. október 26-ai hatállyal Önnek, még biztonságosabb internet hozzáférést biztosítunk.
Ez azt jelenti, hogy a publikus IP címe helyett privát IP címmel használhatja tovább hálózatunkat.
A privát IP cím előnye, hogy sokkal biztonságosabban internetezhet számítógépén.
Ugyanakkor szeretnénk felhívni figyelmét, hogy a privát IP címet használó számítógépek éppen a nagyobb védettség érdekében, biztonsági okokból semmiféle olyan alkalmazást nem használhatnak, amik a számítógépet “szerver” (kiszolgáló) szerepben igénylik.

 

Hát igen, még akár jól is hangozhat. Viszont azok akik otthoni kis fájlszervert, netán miniPC-t üzemeltettek saját felhasználásra, most jól megszívták, hiszen nem fogják tudni kívűlről elérni a gépet. Természetesen, aki esetleg torrentezne, annak is nehezebb lesz, főleg ha szerente jó arányt tartani. Mivel nincs külső ip címe, csak “passzív” módban fog tudni kapcsolódni a trackerhez.

Emellett további kellemetlenséggel is járhat a NAT-olás. Ha teszem azt valaki elkezd hülyéskedni, és kitiltatja magát egy szolgáltatásból, akkor nemcsak saját magával szúr ki, hanem még azokkal az emberekkel is, akikkel egy IP címen érik el az internetet a nagyvilágban.

Viszont jó ha tudjuk, egyelőre van lehetőség visszakérni a publikus ip címünket, a 1412-es ügyfélkapcsolati telefonszámon, vagy a [email protected] email címen. (MT azonosító legyen előkészítve, meg némi hidegélelem, hogy kapcsoljanak)