A Zoom.hu-n olvasható egy rövidebb interjú, amiben az idén 20 éves Tankcsapdát kérdezték több dologról, köztük az új, alternatív terjesztési módszerekről és az illegális letöltésről is.

Az interjúból mi csak az utolsó két kérdést emelnénk ki, a kérdésekre Lukács László, a csapat frontembere válaszolt:

Zoom: Ha a boltok polcain kint lesz, akkor nyilván hagyományos lemezkiadásban gondolkodik a zenekar. Mostanában egyre többen próbálják interneten terjeszteni zenéiket, vagy új módszereket kitalálni, hogy az illegális letöltéseket visszaszorítsák. A Tankcsapda hogy áll ehhez a kérdéshez?

L.L.:
Már amennyire a CD hagyományosnak mondható… valószínűleg elérhető, megvásárolható lesz a lemez internetes letöltés formájában is, de ez a kiadónk dolga. Mi arra koncentrálunk, hogy szokásainkhoz híven jól megszólaló, profi borítóval ellátott anyagot adjunk ki a kezünkből.

Zoom:De az illegális zeneletöltések valószínűleg elérték már a ’csapdát is. Valamilyen véleményetek biztos van arról, mikor fizetés nélkül távozik a vevő.

L.L.: Zenész vagyok, nem üzletember, nem az én dolgom erre megoldást találni, de véleményem persze van róla. Ha mondjuk egy pék megsüti a kenyerét, elszállítja hajnali négyre a boltokba és ötre, mire megy a boltos, mindet ellopják, az nem jó dolog. Persze aki ellopja, az ingyen eheti a kiflit, neki jó, de könyörgöm, azt a kiflit meg kellett sütni, lisztet kellett hozzá venni, és a kemencét sem ingyen gyújtja be a pék. De ebbe bele sem gondol az, aki ingyen jutott a reggelihez, mint ahogy azok sem gondolnak bele a zenészek munkájába, akik illegálisan töltik le a zenéiket.

Van azért egy másik vetülete az illegális letöltéseknek, hisz ezáltal eljuthat a zene olyan emberekhez is, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy CD-t vásároljanak. Ez pedig pozitív. Szerintem a zene a legfontosabb, az hogy eljusson sok emberhez. De a lopás az bűn.