Elkészült a hamisítás elleni nemzeti stratégia tervezete, amely 2010-ig szólóan határoz meg cselekvési programokat – olvasható az sg.hu hírportálon. Ahogy megszokhattuk már, ismét bőven vannak melléfogások és képtelen állítások a “szakértőktől”.

A kalózkodás (a szerzői jogi védelem alatt álló alkotások illegális felhasználása) az elmúlt évek során olyan méreteket öltött Magyarországon, ami közvetlenül veszélyezteti a teljes szerzői jogi ágazat létét – olvasható a tervezetben. Három éve a szerzői jogokhoz kapcsolódó bűncselekmények száma meghaladta a 35 ezret.

A fájlcserélő közösségi oldalakról azt állítják a szerzők, hogy minden egyes felhasználónak meg kell osztania a hálózatot üzemeltető által megszabott mennyiségű állományt, amelynek amúgy 99 százaléka szerzői jogilag védett zenemű, film és szoftver. Szakértők ehhez annyit fűznek hozzá: igen, ilyen oldalak is vannak, és olyanok is, amelyek nem kötik megosztáshoz a letöltést.

Ez persze csak a DC++ huboknál és a hasonló protokollokat használó hálózatoknál van így. Az egyre jobban előretörő bittorrent hálózatoknál semmi ilyen nincs. Ráadásul a fájlcserélés nagy részét (itthon is) már a bittorrent oldalakon lévő felhasználók generálják.

A komoly károkat okozó warez-szerverekkel kapcsolatban – amelyek a jogvédett anyagok piramisszerűen felépített elosztóközpontjaként működnek – a tervezet szót sem említ arról, hogy ezek többsége külföldön üzemel, így a hatóságok nemzetközi együttműködésének erősítése nélkül esély sincs a felszámolásukra.

Vajon megint átsiklik mindenki az smsweb-es szolgáltatók felett? Bátran állíthatjuk, hogy jóval több ilyen oldal van, mint torrentoldal. Az is biztosra vehető, hogy jóval több adót termel, hiszen az emelt díjas sms-ekből jut az államnak és a szolgáltatónak is. Nem állítom, hogy ez áll a háttérben, de elég gyanús, hogy ritkán hallani ilyen razziákról, még mindig a fájlcserélőkben és a feliratkészítőkben látják az ördögöt.

Az előterjesztés szerint komoly károkat okoz az üres adathordozók, például az üres CD- és DVD-lemezek piaci ár alatt való értékesítése. Piaci megfigyelők megjegyzése ehhez annyi volt, hogy a szerzők nem térnek ki arra az egyébként közismert okra, hogy a magyarországi jogvédő szervezetek mohósága miatt érdemesebb az üres adathordozókat például Szlovákiában megvásárolni. Itthon ugyanis jelenleg 110 forintot kell fizetni minden egyes üres dvd után, hogy legálissá váljon (ez amúgy az előállítási költség minimum kétszerese), míg a hasonló népességű és fejlettségű Csehországban – csakúgy a nálunk lassan fejlettebbé váló Szlovákiában – nagyjából 18 forintnak megfelelő koronával terhelik a vásárlásokat.

Az Artisjus díjakról már írtunk egyszer, a cikk itt található: http://asva.info/artisjus-dijak-2008-02-17.html

Kondorosi Ferenc, felelős kormánybiztos szerint a tervezet három pilléren (adatgyűjtés, a szemlélet alakítása, jogalkotás) nyugszik: ezek közül a jogérvényesítés terén áll Magyarország a legjobban.

A HENT (Hamisítás Elleni Nemzeti Testület) javaslatai:

  • A kreatív és informatikai iparág és a nyomozó hatóságok közötti, a hatóságok tudatosságát növelő képzések.
  • Munkahelyi kalózkodást megelőző oktatási és tudatosságnövelő program a munkáltatóknak és az érdekképviseleti szerveknek.
  • Az internetes kalózkodásra fókuszáló képzés a jogalkalmazó szervek számára. – Az internetszolgáltatókra vonatkozó szabályozási rendszer felülvizsgálata a kalózkodás elleni fellépés ösztönzéséért.
  • A piacokra, vásárokra vonatkozó jogszabályok felülvizsgálata a kalóztermékek ezeken a helyeken történő árusításának megakadályozásáért.
  • Az optikai adathordozókat gyártó létesítmények létrehozására és üzemeltetésére vonatkozó szabályozás felülvizsgálata.

(via napi online, sg.hu)