Mostanában kezd betörni a p2p piacra egy újfajta kódolási “csoda” a BRRip. Ez a cikk azért született, hogy megmutassa ennek a lehetőségeit és előnyeit, illetve felnyissa a tudatlan letöltők szemét, hogy bizony nem minden arany ami fénylik, azaz néhány képkockával mennyi mindent meg lehet etetni az emberrel.

Ahhoz, hogy pontosan elemezni tudjuk a dolgokat szükséges néhány háttérinformáció, azért, hogy a nem hozzáértők is nagyjából tisztában legyenek azzal, hogy miről is próbálok én most cikket írni.
Alapjában véve a BDRip,BRRip nem más, mint egy nagyfelbontású videó átméretezése. A kettő közötti különbség a forrásból adódik:

  • BDRip: azon ripek, melyek közvetlenül a BluRay lemezről készülnek
  • BRRip: azon ripek, melyek már egy korábban meglévő 720p/1080p változat újbóli lekódolásából kerülnek a közösség elé.

Röviden és tömören ennyi, nem szeretnék kitérni pontosabban a dolgokra az átlagos felhasználónak ennyi információ bőven elég lesz ahhoz, hogy megingassuk a hitét a dolgokban. Ha valahol véletlenül túl sok a szakzsargon, elnézést kérek, igyekszem úgy fogalmazni, hogy a laikus számára is érthetőek maradjanak a dolgok!

Anno, mikor az egész warezosdi elkezdődött, azért készültek a ripek a filmekből, mert nem mindenkinek adatott meg a lehetőség a gyors sávszélességre, így kisebb méretben tudták megtekinteni a filmeket. Az internetelérések gyorsulásával még mindig nagy az igény az efféle kis méretű tömörített filmekre, rengeteg az olyan film, ami egyszerűen bőven elég ekkora méretben, “gyengébb” minőségben is megtekinteni, nem fog sokat rontani az élvezeti minőségen. A cikk részben azért született, mert egyre inkább kezd az a tendencia betörni erre a piacra, hogy boldog boldogtalan nekiállt ezzel foglalkozni, nulla tudással és ontja magából a különféle változatokat, ami nem lenne baj, de a legtöbbje vagy teljesen felesleges, vagy lejátszhatatlan. Muszáj egy kört tennünk a jelenlegi release szabályzat felé, ami elég jól bekorlátozza azokat a lehetőségeket, amiket a mostani releaserek használhatnak. Ezek a korlátozások azért születtek meg ( nem, nem azért, hogy a letöltőket szívassák, hanem), hogy a piacon lévő asztali lejátszók gond nélkül lekezeljék ezeket a ripeket. Hiába fejlődik a technika, jelentek meg a hiperszuper kompakt lejátszók, a letöltők és így a magyar lakosság nagy részének otthoni háztartásában ilyen akciós, hipermarketes lejátszók vannak, amik nem képesek sajnos mindenféle extra dolog lejátszására. Sajnos a mostani sok kontárbarbár nincsen tisztában ezekkel a kikötésekkel és így rendszeresen olyan filmeket terítenek ki a virtuális piacra, amit legtöbb esetben számítógépen lehet csak megtekinteni.
Végül elérkeztünk oda, amiről írni is szeretnék pontosan, hogy miért rossz valójában ez a rengeteg brrip, ami kering mostanában a neten. Az egyszeri user számára kilopott képek alapján tátja mindenki a száját, hogy ez bizony mekkora jó minőség és megéri majd letölteni. Az ilyen embereknek sok mindent el lehet adni egy kis reklámmal, ez a cikk nekik született, hogy lássák, nem szabad bedőlniük egy-két képkockának.

A tisztánlátás végett következzen egy kis megjelenítési technikainfó, azért, hogy szemléltetni lehessen a különbségeket. A forgalomban levő CRT televíziók felbontása 640×480 képpont, míg az LCD tévéknél ez általában 1024×768 képpont. Egy átlagos számítógép monitor 1024×768 vagy 1280×1024 felbontáson üzemel ( nem térünk ki a terjedő WS monitorokra, szigorúan átlagot veszünk ). Nahmármost egy DVD lemez felbontása 720×576 képpont, ebből adódik, hogy tévén nézve szép minőség lesz, monitoron azonban már romlik az élvezhetőség. Ez a nagyítás miatt történik. Ugyanez a jelenség van jelen ripek esetében is és emiatt köti ki scene szabályzat a megengedett 640es maximális képszélességet, hogy az átméretezés nélkül jelenjen meg a megjelenítőn. Ez szép és jó dolog, de mi a helyzet a monitorok esetében? Az átlagosnak vett filmünket teljes képernyős élvezetéhez muszáj lesz felnagyítanunk 160-200%-ra, így romlik a minőség. Gondolom, ez mindenki számára világos. Itt jön képbe a sokak által éltetett és ajnározott mondat, hogy márpedig a brrip jobb minőség, mint a sima dvdrip. Ahogy az a mellékelt példaképeken látszódni fog, részben igazuk van. De, a sima dvdrip és brrip között nagyon kevesen ( értsd 1-3% ) képesek különbséget tenni, miközben tévén nézik. Tehát semmi értelme annak, hogy egy teljesen átlagos filmet, aminek bőven elég lenne a szokásos 700MBos méret, letöltsük hiperszuper brrip formában 2-3x akkora méretben, mert nem fogunk különbséget látni. Monitorok esetében más a helyzet, kétlem, hogy sokan használnának otthoni filmnézésre 640x480as felbontáson monitort, így a nagyítás miatt romlani fog a képminőség. Ahogy a mellékelt képeken láthatható a dvd/dvdrip és a brrip közötti különbség elenyésző.
Három filmet vettünk górcső alá, az Angyalok és démonok, a Boltkóros naplója és a Dragonball. Az alábbi linken láthatóak a sima ripekből kilopott képek. Ilyen minőségben pompáznak sima tévénézés esetén. Alapból a filmek dvdrip változata jelenik meg, az egeret a képre mozgatva átvált brrip változatra.

A bemutatófilmek

1024es felbontás esetén

  • Angyalok és démonok
  • Boltkóros naplója
  • Dragonball

1280as felbontás esetén

  • Angyalok és démonok
  • Boltkóros naplója
  • Dragonball

Remélem, a nem szakértő szemek is látják, hogy bizony elveszett az az extra, ami miatt ( “a jobb minőség”) töltötték az adott verziót. Nem rontani akarom a csapatok hírnevét, ezért nem fogok neveket sorolni, szimplán annyi lett volna a célom, hogy felnyissam az átlagos letöltők szemét és rájöjjenek, hogy nem szabad mindennek hinni. Lehet, hogy állóképeken jól mutat a különbség, de mozgás közben, mikor másodpercenként 24-25 képkocka pereg a szem előtt, nem fogod megmondani, hogy Te melyik verziót nézed. Ezeknek a cuccoknak legtöbbje zárt trackerekre készül, ahol pedig ugye fontos dolog az aránytartás és mindenki tudja, hogy az átlagnetező nem rendelkezik megfelelő feltöltéssel az ideális torrentezéshez. Ezek után talán belátják a releaserek és a letöltők is, hogy nem sok értelme van leszedni 2-3 gigás méretben a kiszemelt filmet, hanem megelégednek az átlagos mérettel, ezáltal kevesebb letöltést generálva és remélhetőleg jobb arányt tartva.

Köszönöm a figyelmet.

Felhívjuk az olvasóink figyelmét arra, hogy a cikk szerzője külsős, semmilyen formában nem kötődik az Asva.info-hoz.