A tracker visit cikksorozat egy újabb állomásához érkeztünk. Az új részben egy olyan trackert mutatok be, mely az elmúlt években megannyimegpróbáltatáson ment keresztül, de mindig megújult és átvészelte a nehéz időket. Volt itt staff szétválás, szerver lefoglalás, névváltozás, demindezek ellenére szépen lassan magára talált és mindig voltak olyan vezetők, akik nem hagyták veszni az oldalt.

 Ebben a cikkben megszólal egy rövid mini-interjú keretein belül az ExxaBit jelenlegi tulajdonosa, így első kézből értesülünk olyan információkról, amiket eddig csak kevesen tudtak. Megtudhatjuk például, miért volt sokáig elérhetetlen a BitBarát, mi történt a szerver lefoglalása óta, és miért változott az addig jól ismert név egy teljesen újra?
Az oldalra gyorsan és egyszerűen lehet regisztrálni, megerősítő e-mailre nem kell várni. A főoldal tetszetős és praktikus könnyen meg lehet találni mindent, ha célirányosan keresünk. A főoldalon lévő híreket egy gombnyomásra össze lehet zárni és csak akkor nyílik meg, ha új hír kerül ki. Ezen kívül van egy torrent ajánló és az oldal szélein különböző paneleken szavazás, viccözön, statisztika, rádió és Facebook ajánló. Jelenleg 7600 regisztrált felhasználó van, közülük 4-500-an napi rendszerességgel látogatják az oldalt. Jelenleg 3900 torrent található az oldalon. Az összes peerszám általában 2-5000 között mozog, hétvégente ez 5-6000-re emelkedik csúcsidőben. Nekem elnyerte a tetszésem a torrentek adatlapjainak leírási módja. Gyakran lehet találni szép, igényes leírást. Az adatlapokon közvetlenül megnézhetők a youtube trailerek, melyek remek ízelítőt adnak a filmek letöltése előtt. Ezen kívül tetszik a fórumban található részben az oldal vezetői által készített segédanyag, leírás, valamint különböző javaslattételi lehetőségek, amik közül úgy látom, néhány időközben meg is valósult. Még van egy lényeges észrevétel. Az oldalon működik seedbónusz rendszer, illetve ehhez párosulva egy virtuális fizetőeszköz, a Bitbatka. Érdemes elolvasni ezek megszerzéséről és felhasználásáról szóló útmutatót, mivel több mindenre felhasználható. Hasonló seedbónusz és pontrendszerek vannak máshol is, de itt szinte mindent megvehetünk Bitbatkáinkkal. Vásárolhatunk ingyen letöltést, játszhatunk tétre a különböző játékokkal, ingyenessé tehetjük a saját feltöltéseinket, javíthatjuk az arányunkat, közzétehetünk fényújság hirdetéseket, vásárolhatunk meghívót és még sorolhatnám a lehetőségeket.

Összességében az oldal nagyon jó benyomást kelt, kár az utóbbi évek kihagyásaiért, mert ezek nélkül ez az oldal már biztosan jóval előrébb tartana. Talán hamarosan visszatérnek a régi tagok és ismét elérik régi eredményeiket.

Szabályzat:

A szabályzat rendkívül részletes. Mind a seed lelépési büntetések, mind a különböző szabálytalanságok miatt járó warnok megfelelően vannak szabályozva. Itt még él a globális arányfigyelési rendszer, és a torrentenkénti visszaosztási arány is. A torrentek visszaosztási aránya min. 0.8, amit 4 hét alatt kell teljesíteni úgy, hogy ez alatt legalább 48 seed óra teljesüljön. A felhasználókra érvényes globális arány elég alacsony, mindössze 0.3. Aki ezt nem tudja tartani, első alkalommal 2 hét warnt kap, továbbá, ha begyűjt öt warnt fél éven belül ugyanazért a szabálytalanságért, kitiltják. Azt hiszem, ebből is látszik, hogy jóval több esélyt kapnak azok az új felhasználók, akik még kezdők a torrentezés világában. Öt azonos figyelmeztetés begyűjtése egyébként is komoly teljesítményt igényel.

A szabályzat ezen kívül olyan lényeges témára is részletes választ ad, mint a tiltott anyagok és a tiltott releasek. Úgy látszik, a vezetőség fontosnak érzi, hogy a náluk regisztrált felhasználók mindig jó minőségű torrenteket töltsenek le. Ennek köszönhetően a tiltott feltöltések és releaser csapatok listája igen hosszú, viszont vannak kiemelt releasek is szép számmal, összesen tíz.

Feltöltés:

A feltöltések száma napi 10-30 között mozog, attól függően, hogy a szerveres feltöltők milyen időközönként tudnak feltölteni. A feltöltések többségét szerveres feltöltők adják, így a letöltések sebességével és elérhetőségével nincs gond. A torrentek száma 3900, ebből körülbelül 2200 aktív, a többi vagy seedeletlen vagy halott. A halott torrentek magas száma ellenére ezeket sem lehet teljesen halottnak tekinteni, ugyanis vannak olyan feltöltők, akik később visszaállnak seedbe azokra a torrentekre, amelyiken legalább egy hétig nem jelentkezik seeder a seed visszahívás kiküldése után sem. Így ezek a torrentek újra életre kelnek. Azok a torrentek, amelyek három hónapja inaktívak (se feltöltő, se letöltő nincs rajta) automatikusan törlődnek. A lassan egy évvel ezelőtti újraindulás óta a torrentek többsége ennek köszönhetően cserélődik. Hozzátartozik még a feltöltés részhez egy olyan jelenség, amely régen is, és most is egyedivé teszi ezt az oldalt a többihez képest, ez pedig nem más, mint a torrent leírás kérésének lehetősége. Aki minimum feltöltő rangban van, kérhet a feltöltéseire torrent leírást. Ez annyit jelent, hogy a feltöltőnek csak a kötelező információkat kell kitöltenie, majd a leírás részhez annyit kell írni, hogy van-e nfo, sample, ill. hogy leírást kér! Az ellenőrző moderátor leírásra rakja a torrentet (ez innentől kezdve már letölthető), később egy torrentleíró az adatlapot – idejétől függően – szép, igényes és színes leírással látja el.

Támogatás:

Az oldalon létezik támogatási lehetőség, ennek azonban csak egy fajtája, a pay-pal átutalás. A támogatásért különböző kedvezményeket lehet kapni. A tulajdonostól annyi tájékoztatást kaptam ezzel kapcsolatban, hogy ugyan a lehetőség adott a támogatásra, de ezzel olyan ritkán élnek a felhasználók, hogy szinte elenyésző összeg folyik be évente. Az oldal fenntartása így sem okoz problémát. Fizetős sms regisztráció, sms támogatás nincs és nem is lesz.

Spam üzenetek / reklámok:

Spam üzeneteket, kör pm-et, ill. e-mail-t nem kaptam, erre egyébként sincs lehetőség az oldal szabályzata szerint. Közleménycsere sincs, az oldalon egyedül banner cserére van lehetőség, ill. fizetős banner elhelyezésére a főoldalon és az aloldalakon. Ezeket a reklám lehetőségeket viszont jelenleg nem veszi igénybe senki, így a reklámhelyek üresek. Ezeknek a fizetős reklámfelületeknek van egy jó tulajdonsága. Minden felhasználónak a profil beállításaiban van egy opcióreklámfelületek engedélyezése, aki ott a megfelelő jelölést kiválasztja, az összes reklámfelületet elrejtheti. Ez is egy olyan plusz beállítási lehetőség, amelyik több más oldalon nem elérhető. Bannercserére pedig csak a Bannercsere menüben van lehetőség, itt néhány partneroldal bannere megtalálható.

 

Jöjjön a bevezetőben már említett mini interjú Reatonnal, az ExxaBit tulajdonosával.

Először is biztosan sokan kíváncsiak arra, mi történt, miért tűnt el az oldal olyan hirtelen?

Az oldal, mint BitBarát többször is eltűnt, első esetben még a 2010-es razzia után. Azután egy meglévő biztonsági mentésből másik szerverről sikerült újraindulnunk. Sajnos, az akkori tulajdonos eleve nem volt túl aktív és az új szerverszolgáltató rendőrségi nyomásra lekapcsolta a szervert. A tulajdonossal hónapokig csak egy-egy mondat erejéig sikerült beszélni, még azt is nehéz volt megoldani, hogy a domain át legyen irányítva. Ahogy teltek a hónapok, egyre biztosabbnak látszott, hogy a tulajdonos nem érdekelt az oldal újraindításában. Később kiderült, a biztonsági mentéseket az oldal tárolta, amik a lekapcsolás vagy törlés után mind elvesztek.

Amikor a Staff tagjaival láttuk, hogy ebből nem lesz folytatás, lemondtunk az oldalról, és így felesleges volt fenntartani a domain nevet is. Ezen a ponton megszűnt a BitBarát.

Körülbelül fél évvel később előkerült az egyik rendszeroperátorunk, aki megemlítette, hogy van nála viszonylag friss, részleges mentés – részleges, mert az előző tulajdonos mániája volt mindent külön blokkolni – az oldal szerkezetéről, plusz egy adatbázismentés.   Így az eredeti, a régi és az új programozásból sikerült összeállítani az oldalt.

Az oldalt a Staff tagjaival, a rendszeroperátorokkal indítottuk újra, új néven, új címen, de a régi külsővel. A mentés nem tartalmazott a fájlszerkezeten és adatbázison kívül mást, azaz a .torrent fájlok elvesztek. Egyébként is kevés esély lett volna rá, hogy több mint fél év után bárki vissza tudna állni seed-be a torrentekhez. A nulláról kezdtük a meglévő adatbázisban 16.500 felhasználóval, őket próbáltuk értesíteni, ahogy csak tudtuk. Az email címekből első körben kiderült, hogy 2000 vagy halott, vagy már nem létezik, illetve megszűnt a szolgáltató. Ezután úgy döntöttünk, töröljük a négy hónapnál régebben be nem lépett felhasználókat, hogy a sok felesleges lekérdezés elhagyásával gyorsítani tudjuk az üzemelést. A törlés után óvatos becslések alapján 3200 felhasználó maradt meg a korábbi 16.500-ból. A legnagyobb érvágást mégsem ez jelentette, hanem a valamivel több, mint 10000 torrentünk elvesztése. Az első hónapokban jelentős erőket fektettünk az elveszett torrentek pótlására, az ugyanis problémás, ha van oldalunk, de nincs miből válogatni. Szerencsére rövid időn belül sikerült az elveszett tartalmak kb. 10%-át pótolni.

Dátumok alapján, ha jól emlékszem:

–          2010. Október körül foglalták le a szervert. Újraindulás November vége volt, ez 1 hónap kiesés. Új tulajdonos.

–          2011. Február eleje, ekkor kapcsolták le a szervert másodszor.

–          2011. Szeptember elején indultunk újra. Új tulajdonossal ExxaBit néven, onnantól kezdve folyamatos a működésünk.

–          2012. Január végén új szerverre települtünk át, e dátum körül lettem én a tulajdonos.

Hány emberrel kezdtétek újra tavaly nyár végén?

A korábbi staff tagjai közül csak kb. 5-6 fő maradt meg. Később, ahogy beindult az oldal, jöttek hozzájuk még néhányan, akik korábban más beosztásokban tevékenykedtek a BB-n, ill. voltak olyanok is, akik a régi staffból csak később értesültek az újraindulásról. Az utóbbi időben, amióta én vagyok a tulajdonos stabilizálódott a létszám. Jelenleg tizenöt fővel irányítjuk az oldalt és ezen a számon nem is szeretnénk a közeljövőben változtatni. Egy valamiben vagyunk hátrányban, szükségünk lenne több feltöltőre, a régi feltöltőink közül sikerült sokakat elérni, ők vissza is tértek, de vannak, akik már nem tudnak olyan intenzív feladatokat vállalni, mint korábban.  Az ő pótlásukra keresünk folyamatosan feltöltőket, nagy sebességű feltöltőket.

Miért változott meg a nevetek és a címetek?

A címünk változása egyrészt annak volt köszönhető, hogy a domain cím más birtokában volt. Mivel eleve új helyre költöztünk, úgy döntöttünk, hogy az oldal elnevezését is megváltoztatjuk. Felmerült két név, melyből szavazás útján az ExxaBit került kiválasztásra. Utólag visszagondolva a Bitbarát név elvesztésének voltak negatív következményei, mert sokan azt a címet ismerik a mai napig. Sajnos sok e-mail-értesítésünk nem jutott el a felhasználóinkhoz a fentebb említett okok miatt, ezért sok korábbi tagunkat sem értük el, nem tudtunk maradéktalanul értesíteni mindenkit az újraindulásról és a cím változásáról. Azóta is vannak olyan felhasználók, akik csak most értesülnek az újraindulásról. Az ő adataikat megpróbáljuk a korábbi mentésekből visszaállítani.

Az újraindulás óta elég sok változás történt. Milyen szintre szeretnétek eljutni a jövőben?

Természetesen szeretnénk bekerülni a nagyok közé, de megfontoltan. Az oldalunk egyedi, bár a fő motor egy régi torrentrade verzióra épül, azon már annyi programozást hajtottunk végre, hogy nyomában sem hasonlít az eredetire. Ezt a motort egyébként tudomásom szerint jelenleg más oldal nem is használja. Nem a mennyiségre, hanem a minőségre igyekszünk nagyobb hangsúlyt fektetni, továbbá törekszünk arra, hogy a szabályzatunk összhangban legyen a nagyobb oldalakéval, mint pl. a releasek szabályzása.

A feltöltött torrentek esetén hangsúlyt fektetünk a részletes adatlapra, hogy a felhasználóinknak mindent megadjon ahhoz, hogy el tudják dönteni érdemes-e letölteni vagy sem. Így nem kell átlépni másik oldalra és még véletlenül sem kell ahhoz google, hogy kiderüljön érdemes-e letölteni az adott tartalmat.

Jelenleg is több fejlesztés van folyamatban. Kíváncsiak vagyunk a felhasználóink véleményére, és amennyiben ésszerű és megvalósítható dolgot kérnek, azt próbáljuk megvalósítani.

Úgy vélem, hogy egy oldalnak nem feltétlenül kell a legnagyobbnak lennie ahhoz, hogy a legjobb legyen. A jelenlegi célom az, hogy az oldal felhasználóbarát, a felhasználóknak tetsző és megbízható legyen. Legyen közösség és legyen közösségi élet, hiszen egy torrent oldal ezért van. Máskülönben elég lenne a torrenteket betenni egy mappába, ahol mindenki válogathatna kedvére.

Bírni fogja az oldal, ha megnövekszik a felhasználói létszámotok és a peerszám?

Természetesen bírni fogja. Számítások szerint 40-45 ezer felhasználóig, és 160-200 ezer peerig mindenképpen stabilan fog működni.

Azon a tárhelyen, ahol jelenleg vagyunk, több ennél erősebb és ugyanilyen telepítésű szerver van, szóval egy költözés az igény bejelentésétől kezdve maximum 2 nap lenne. Tehát nem vagyunk megijedve az esetleges kihívásoktól. Szerencsére a staff tagjai között is többen vannak, akik rendkívül tevékenyen végzik a munkájukat. Ennek köszönhetően az újraindulás óta végrehajtott fejlesztések és szabályzatmódosítások beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. A jövőben szeretnénk további újdonságokkal szolgálni.

Akit érdekel az oldal, jelenleg szabad a regisztráció.

Címük: http://exxabit.com

Aki szeretné, hogy az általa üzemeltetett torrent oldal is bekerüljön a listába, az vegye fel a kapcsolatot velem a tracker.visit[kukac]gmail.com címen. Amennyiben az oldal nyitott (free reg van), azt közölje az e-maliban, illetve zárt közösségek esetén a meghívókat is erre a címre kérem. A felmérésben részt vehet bármely magyarországi torrentes oldal, amely rendelkezik minimum 2000 és maximum 35000 felhasználóval.