Ismét egy vendgégblogger cikket olvashattok a következőekben, a korábban már elindított “trackervisit” cikksorozat egy újabb részét, amelyben a bemutatásra kerülő oldal most a Findline.

 A regisztráció folyamata gyors, a regisztrációt követően egy megerősítő e-mail érvényesítése után léphetünk be az oldalra. Az oldal betöltődésével nincs probléma. A kidolgozás és design egyszerű, viszont az oldal szépségéből elvesz a Facebook közösségi modul és az oldal több pontján látható reklám banner. Jó ötlet a menüsor felett elhelyezett fényújság, ahol a felhasználók oszthatják meg egymással üzeneteiket. További pozitívumnak érzem, hogy az üzenőfalon folyamatosan van élet. A felhasználók ezek szerint nem csak torrentezni, hanem csevegni is elő szeretettel járnak ide. A peerek számára nem lehet panasz, általában 10-17000 közé tehető. Az online tagok száma napszaktól függően 30-70 közé tehető, hétvégenként ez a szám 100 fölé is emelkedhet.

 Szabályzat:

A szabályzat közepesen hosszú, jól érthető, de van néhány kifogásolható rész.  Ilyen például a reklám PM-ek és e-mailok küldéséről/fogadásáról szóló. Regisztrációkor ugyanis, aki elfogadja a szabályzatot, az beleegyezik, hogy időnként nem csak a szabályzattal vagy az oldallal kapcsolatos közleményeket, hanem reklám üzeneteket is kaphat. A későbbi pontozás alkalmával ezek a lehetőségek bizony negatívan befolyásolják a pontozás végeredményét. A szabályzat szerinti visszaosztási arány (1.0 és minimum 2 hét seed idő) rendben van. A Hit ‘n Run (letöltés után, azonnali kilépés seedből) miatti büntetés -ahogy sok más oldalon- itt is szabályzatba van foglalva.

Feltöltések:

Az oldalra napi 20-35 torrent kerül feltöltésre zömében felhasználók által. Ezeken a torrenteken tehát nincs szerver seed, ami az éjjel nappali letöltés lehetőségét csökkenti. Viszont a torrent adatlapok többsége szépen kidolgozott igényes leírás. A torrenteken viszonylag gyorsan jelentkeznek új letöltők, ezért a visszaosztás nem okoz problémát. Egy-egy torrenten két héten belül akár 30-50 letöltő is lehet, de a régebbi torrenteken ez a szám, akár jóval 100 fölé is mehet. Az ingyenes torrentek száma az összes torrenthez képest elég kevés, mindössze 630. Az oldalon megtalálható mintegy 7200 torrenthez képest ez csak körülbelül 10%. Az inaktív torrentek száma viszont 2500, ami soknak mondható az összes feltöltéshez képest.

Támogatás:

Az oldalon a támogatási lehetőség majd minden rendszere elérhető. Van itt Pay-pal, sms és közvetlen banki átutalás lehetősége is. Úgy látszik, az oldal tulajdonosa nem bíz semmit a véletlenre, ha már egyszer van lehetősége, akkor nem csak egy lábon próbál állni. Ezen kívül további lehetőség a reklám bannerek kihelyezéséből nyert összeg is.

 Spam üzenetek / reklámok:

Mint már korábban írtam a szabályzattal együtt elfogadjuk a reklámozással kapcsolatos e-mail-okat és PM-eket. Ez a megoldás véleményünk szerint nem feltétlenül felhasználóbarát és az oldal megítélésének sem tesz jót hosszú távon. Hozzátesszük, hogy regisztrációnk óta még sem reklám PM-et sem pedig hasonló e-mail nem érkezett a címünkre. Elképzelhető, hogy az ilyen jellegű reklámozás csak, mint lehetőség él, de a kiküldésük nem túl gyakori.

 Általános értékelés:

Jónak tartom az oldalt csak az a fránya támogatási és reklámozási rendszer rombolja az összképet. Annak idején, amikor a torrentezés kezdetét vette az volt a lényeg, hogy ingyenesek maradjanak. Aki fizetős szolgáltatást akar, az csináljon warez oldalt, ne pedig torrentet. Aki nem képes fönntartani egy oldalt az pedig ne vágjon bele ilyesmibe, vagy vegyen maga mellé annyi tulajdonostársat, hogy ne kelljen a felhasználók felé fordulni a fönnmaradás érdekében. Legyen a torrent ingyenes és maradjon is az. Tudom, hogy a mai világban nem egyszerű boldogulni, de az lenne az ideális, ha mindenki ezeket a szempontokat tartaná figyelem előtt.

Ezen kívül a reklámbanner bérlési lehetőség sem szép dolog, de ha azt nézzük, hogy a nagy oldalakon mi folyik reklámbanner terén (pl: nCore vagy Bithorlo), akkor ez itt még elmegy.

Jó viszont a torrentek adatlapján a beilleszthető youtube videó lehetőséget. A torrentek leírása mellé jól jön egy olyan videó, ahol a trailer-t közvetlenül meg lehet nézni. Így nem kell keresgélni a neten, ha meg szeretnénk nézni a bemutatót. Összességében az oldalt egy erős közép kategóriába sorolnám. Ha el lehetne hagyni a kifogásolt részeket és tovább lehetne bővíteni a felhasználók és a torrentek számát, akkor oda tudnának érni az elit végére.

Aki kíváncsi az oldalra jelenleg free reg van. Címük:  http://tinyurl.hu/HZcm/

Szerző: Trackervisit