Svédországban, a The Pirate Bay otthonában és a kalózok földi paradicsomában egy igen kellemetlen törvényt fognak bevezetni. A új törvény könnyebbé teszi a szerzői jogvédelemmel rendelkezőknek, hogy azok adatait megkaphassák, akik illegálisan fértek hozzá az anyagukhoz, például BitTorrent vagy DirectConnect segítségével.

A dolog állása szerint tehát, ha valakinek bizonyított szerzői joga van, kényszerítheti az ISP-t, hogy adja ki az adatait annak, akik gyanúsan jogsértő anyagot birtokolhatnak, vagy osztanak meg. Bár a jog az EU alapjain nyugszik, és egy EU-s országban született, többen úgy gondolják, hogy jóval túlmutat ezeken a törvényeken és szokásokon.

Persze tudni kell bizonyítani, hogy az a személy, vagy IP címmel rendelkező egyén valóban azt az anyagot osztja meg másokkal. Ez nem lesz egy egyszerű és egyértelmű feladat.

Ilyen “hátráltató” dolog például a vezeték nélküli technológia. Máig nem tisztázott pontosan, hogy mennyi a felelőssége a hotspot gazdájának. Az IFPI több ilyen ügyet már elvesztett, amikor a hálózat tulajdonosa azt állította, hogy abban az időben ő biztos nem használta az internetet. A nagy BitTorrent trackerek is egyre több és komolyabb fejlesztést végeznek saját maguk és a felhasználóik védelmében. A Pirate Bay például azok után, hogy kitakarította a torrentjeit, egy új, kalózellenes szervezetek dolgát megnehezítendő újítást vezetett be. Hamis peer-ek jelennek meg a trackeren, amik valójában semmit nem csinálnak, nem töltenek le és fel, viszont megnehezítik a jogvédők dolgát, nehezebb lesz kiszűrni a valós felhasználókat.

A törvény – aminek igen sok ellenzője van Svédországban (is) – egyébként csak 2009 áprilisában lép hatályba.

(forrás torrentfreak)