Nagyon ráérnek az emberek, így ünnep idején, és láthatóan sokan az internet és a számítógép előtt töltik a “hosszú” hétvégét.

Az eddig szokásos maximális időszak – vasárnap délutántól hétfőig – most módosult. Ma délután négy óra körül a BIX.hu grafikonján 95,2 Gbit/s értéket láthattunk, amely mostanra már azért visszacsúszott 90 Gbit/s közelébe. A Deninet pedig éppen most (18:41) állította be a rekordját (forgalmuk nagy részét a Szervernet produkálja), 27,1 Gbit/s.

T-Com BIX grafikonján jól látható, hogy lassan fizikai határához ér el a szolgáltató kimenő forgalma, holott van még egy 10g-s bix linkje, szinte teljesen üresen. Egyébként amikor legutóbb a T-Com “szakemberei” megpróbálták beállítani a másik 10G-s linket is load balance-ba, egy gyenge 5 órás leállás lett belőle, azóta nem próbálkoztak újra.

A UPC ezzel szemben két 20G-s linkjére (egyik, másik) osztja a forgalmat, pár napja náluk a két linken szinte pontosan megegyezően 10-10G kimenő forgalom van.  Könnyen elképzelhető, hogy a UPC-nek nem a BIX linkjei a szűk pontok, hanem a fogadó oldal, mert látványosan nem nagyon sikerül 10Gbit fölé csúszniuk linkenként.

Meg nem erősített információk szerint a Szervernet és a T-Com privát linkje pár napja nem működik, így becslések szerint az arra forgalmazott 5-6GBit forgalom is a BIX-et terheli jelenleg.

Érdekes “főpróba” lehet ez a hétvége a karácsonyi csúcsra. Az év végén valószínűleg a legtöbb tracker készül valami meglepetéssel; mint pl a freeleech, nyitott regisztráicó, karácsonyi film “pack”-ek. Az év végi csúcs-ra járatás valószínűleg rendesen igénybe veszi majd az összes szolgáltató hálózatot.

Érdekesség, hogy mire elkészült a bejegyzés a Deninet hálózata újabb csúcsot döntött; 27,8 Gbit/s, ami több, mint a sávjának a 92 százaléka.

(A “csúcs-ra” hekes hívta fel a figyelmünket emailben, thx. Technikai segítség: anonym.)