Az egyik legnagyobb név, a Kazaa tér vissza hamarosan az internetes piacra, méghozzá a Napsterhez (és hamarosan a Pirate Bay-hez) hasonlóan havidíjas, fizetős szolgáltatásként. Amíg itthon bezár a rossz alapokon működő Track.hu, addig külföldön indul egy új, amelynek minden esélye megvan ahhoz, hogy sikeresen legyen.

Az Altnet tulajdonában lévő fejlesztés már most is működik, egyelőre béta verzióban érhető el, de rövid időn belül elindítják élesben is a rendszert. A Kazaa már nyitáskor is rengeteg dalt fog tartalmazni, hiszen négy nagy kiadóval sikerült megállapodniuk, így közel 1 millió letölthető zeneszám lesz az oldalon.

A TorrentFreak értesülései szerint a szolgáltatás havidíja 20 dollár körül lesz, és nem lesz letöltési limit, így ennyi pénzért egy hónapig korlátlanul használhatjuk az oldal állományát.

Nem először fordul elő, hogy egy nagy, népszerű név mögé fizetős szolgáltatást próbálnak építeni. Az első ilyen a Napster volt, amelyet a jogvédőknek és a médiabirodalomnak sikerült eltiporni. A vállalkozást később újraindították fizetős verzióban, de természetesen már közelről sem volt olyan népszerű, mint fénykorában. Könnyen lehet, hogy a Kazaa sorsa is ilyen lehet, a neve is megkopott már, a fiatalabb generáció talán még nem is hallott róla.

Ezek után már csak a Pirate Bay sorsára vagyunk kíváncsiak, hogy az aranytojást tojó tyúkot vajon életben tudják-e tartani.

(via cnet)