Az egyik legjobban felkapott téma a külföldi torrentezők között, hogy vajon visszatér-e az OiNK, vagy csak egy hatalmas kacsa az erről szóló hír. Az OiNK egy óriási tracker volt, rengeteg torrenttel és felhasználóval, de az Interpol, IFBI és a BPI közös erővel elnémította.

A 2004-ben alapított OiNK volt a 180 ezres aktív felhasználóbázissal az egyik, – ha nem a – legnagyobb privát BitTorrent tracker.

oink_front

Az oldal főoldala anno

Az oldalt indulása után három évvel, 2007-ben az “Operation Ark Royal” műveletben foglalták le, adminisztrátorát, Allan Ellist pedig letartóztatták, több feltöltőt és felhasználót is a börtön fenyegetett. Allan végül hosszú huzavona után szabadon távozhatott, idén januárban Teesside Crown Court esküdtszéke egyhangúan felmentette a csalás vádja aló.

2007 óta tehát magáról az oldalról új hír nem érkezett, úgy tűnt nem indul újra. Főleg azért nem gondolt senki erre a megoldásra, mert a “Pink Palace” hamvaiból két főnix született, a What.cd és a Waffles.fm. Ezek az oldalak azóta hasonló ikonná nőtték ki magukat mint három évvel ezelőtt az OiNK. Allan pedig elzárkózott a világtól, interjúra sem volt hajlandó, és azt is egyértelműen kijelentette, hogy nem fogja újraindítani az oldalát.

Az állóvizet az kavarta fel, hogy az OiNK weboldalán feltűnt egy kép és szöveg, ami arra utal, hogy a tracker idén október 31-én újraindul. Nem tudni ki, vagy mi áll az egész mögött, az is lehet, hogy az egész egy nagy médiahack. Nincs más hátra, várunk és reménykedünk. Egy biztos, hogy ha az OiNK újra meghatározó oldal szeretne lenni az éterben, az nehéz lesz. Egyrészt a piac telített, a versenytársaknak három év előnyük van, másrészt a BitTorrent oldalak élete az utóbbi időkben egyre nehezebb. Egy hírveréssel indítani pedig nem biztos, hogy jó ötlet.

ComingSoon

ui.: akit jobban érdekel az OiNK múltja, nézzen körül az “in memorial” blogján