A Pirate Bay fizetős VPN-jére már majd’ 200 ezren jelentkeztek be. A szolgáltatás havi díja 5 euró, ezért cserébe teljes anonimitást kínálnak az interneten a felhasználóiknak. Jelenleg azonban még nem mindenki számára elérhető.

Láthatóan a svédeknél komolyan vették a felhasználók az új törvényt (ami jelentősen megkönnyíti az adataik kiadását: tulajdonképpen kötelezi az ISP-ket, hogy IP-cím alapján kiadják az előfizetőik személyazonosságát, ha a jogsértés gyanúja(!) is felmerül) és ezért cserébe hajlandóak csekély összeget áldozni. Anno mi is írtunk róla, hogy a törvény életbe lépése után láthatóan, és drasztikusan visszaesett a svéd internetes forgalom. Az új törvény (na és persze a Pirate Bay-es döntés) hatására rengeteg BitTorrent tracker zárta be kapuit, vagy költözött el másik országba. A másik hatás, amit lehetett érezni, hogy maguk az ISP-k lazítottak a szabályokon, és próbáltak kibújni az új törvény alól, pl. azzal, hogy egyszerűen nem, vagy csak rövid ideig tároltak adatokat az ügyfeleikről.

Aki a Pirate Bay rendszerét használja, annak az IP címét a fájlcsere (és tulajdonképpen az egész netezés alatt) nem lehet beazonosítani, mivel kívülről az Ipreadator szerverének címét lehet látni. Ráadásul az egész csatlakozás és az adattovábbítás titkosítva megy, így a szolgáltató azt sem tudja megállapítani, hogy a felhasználója éppen milyen protokollt használ az interneten, ergo a sávszélesség lassítás sem működik így.

ipredator2

Első körben csak korlátozott számú ember használhatja a az Ipredatort. A béta tesztek idejére mindösszesen 3000 felhasználót engedtek a szerverre, a többi feliratkozott felhasználót később folyamatosan engedik be, hogy a 180 ezer felhasználó ne egyszerre ugorjon neki a rendszernek.

Már hazánkban is működik egy hasonló rendszer, az Ipoltalom, amit egy hazai torrentes oldal közössége védelmében indítottak. Az Ipoltalom is fizetős szolgáltatás, de itt nem állandó fix havidíj van, hanem mindenki a sávszélességének megfelelő mértékű VPN hozzáférést rendelhet.

(via index.hu, tpb blog)