A bíróságon született döntés rendeletében, 50 millió dollárt kell átutalnia a Music Canada zeneipari cég számlájára Gary Fungnak, az isoHunt megalkotójának. Mindezt ő maga jelentette be blogján, az elmúlt hétvégén.

Az isoHuntot meg 2013-ban kapcsolták le a hatóságok, amikor Fung beleegyezett, hogy 110 millió dollárt fizet kártérítésként az MPAA-nak (Motion Pictures Association of America). A jog oldalán állók remélik, hogy a két eset riasztó példák lehetnek azok számára, akik hasonló kategóriájú weboldalt működtetnek.

A bírósági végzéssel kapcsolatos döntés részletei a következők: 65 millió kanadai dollár kifizetése kártérítési összegként és további 1 millió kanadai dollár kifizetése a jogászati költségek fedezésére. A teljes összeg átszámítva 50 millió amerikai dollárnak felel meg. Az ügy egészen 2008-ig nyúlik vissza, ugyanis ekkor nyújtotta be panaszát a bíróság elé a CRIA (Canadian Recording Industry Association), mai nevén ismert, Music Canada.

Korábban Fung azt ígérte a felhasználóknak, hogy nem hozzák nyilvánosságra a személyes adataikat – beleértve az email és IP címeket – a bírósági eljárás során. “Betartottam az ígéretemet a felhasználok személyes adataival kapcsolatban”, írta Fung.

Az isoHunt nem tárolt jogsértő tartalmat a szerverein, csupán hivatkozásokat más oldalakra, ahonnan az illegálisan megosztott tartalom letölthető volt. Hasonló modellre épül a The Pirate Bay oldal is, amit tiltólistára tettek az internetszolgáltatók az Egyesült Királyságban.

Ben Zevenberg, az Oxford Internet Institute kutatója reméli, hogy az isoHunt példája aggodalomra ad majd okot a különböző közösségi oldalaknak, mivel sokan ott is jogsértő tartalmat osztanak meg.

“Gondoljunk csak például a Facebookra, ahol mindenki a kedvenc dalait osztja meg a barátaival. Vajon ezen típusú oldalaknak alkalmazniuk kell-e főállásban olyasvalakit, aki felügyeli hogy ne kerüljön ki jogsértő tartalom?” Továbbá hozzátette: “Igazán elgondolkodtat, hogy vajon egy fillért is látnak-e azokból a büntetések által beszedett összegekből az eredeti alkotók, amit a kalózoldalak üzemeltetőin hajtanak be. Hogy őszinte legyek, kétlem.”

Forrás: BBC News