Egy évtizeddel ezelőtt az online streaming kalózkodás viszonylag új jelenségnek számított. Akkoriban a Youtube csupán 1 éve volt a piacon, a Netflix pedig még nem tette elérhetővé streaming szolgáltatását.

A netes kalózkodás terén is teljesen más volt a helyzet. A legtöbb illegálisan beszerzett film és sorozat, torrent segítségével lett letöltve, online streaming oldalak lényegében alig léteztek. A tendencia azonban drasztikusan megváltozott az elmúlt években. Az internetes kalózkodást nyomon követő MUSO cég legfrissebb jelentésében, a streaming oldalak vették át a vezető szerepet.

A cég által közzétett adatok azt mutatják, hogy a kalózkodással kapcsolatos netes forgalom háromnegyedéért a streaming oldalak a felelősek. A jelentésben 226 ország, 14 ezer illegális tartalmat megosztó weboldala került vizsgálat alá. Az összes oldallehívások száma (tehát nem csak egyedi látogatók) 141 milliárd, ami új rekordnak számít.

Több mint a fele ezen lehívásoknak valamilyen módon az illegálisan megosztott filmekhez és sorozatokhoz kapcsolódik. E kategórián belül az online streaming oldalak dominálnak, a maguk 74 százalékával.

A MUSO egyértelmű átmenetet vél felfedezni a P2P oldalak és a streaming oldalak között. Ez részben, a globális szinten gyorsabb internetkapcsolat elterjedésével magyarázható. Annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban érhető el a legtöbb legális online streaming szolgáltatás, a legnagyobb kalózkodással kapcsolatos forgalmat is ők generálják a maguk 12 százalékával, ami körülbelül 10 milliárd oldallehívást jelent ebben az esetben.

A torrentoldalak forgalma csökkenni látszik, már ami a videófájlok illegális megosztását illeti. Az oldallehívások mintegy 17 százalékát tették ki, ami egyértelműen csökkenő mutató az elmúlt éveket figyelembe véve. A megosztott tartalmat közvetlenül az oldalról letölthető weboldalak száma 8 százalékot tett ki az egész összegből, ami stabilnak mondható.

Az adatok mélyebb vizsgálata azt is kimutatta, hogy a felhasználók elsősorban az asztali gépükön keresztül érik el a kalózoldalakat. A mobileszközök számának használata ilyen jellegű célra viszonylag kicsi, ahogy a grafikon is mutatja.

musostream

“A kalózoldalak közössége egyre jobb kapcsolatokat épít ki egymás közt, új technológiákat tanulnak és ismernek meg, pontosan tudják milyen jellegű tartalmat keresnek, ezért sokan úgy döntenek, hogy a videót letöltés helyett inkább online nézik meg” – mondta Christopher Elkins a MUSO cég szóvivője.

Összeségében a MUSO jelentését tanulmányozva arra a következtetésre juthatunk, hogy az internetes kalózkodás gyorsan változik. Érdekes lesz majd látni, hogy ez a tendencia milyen irányzatot vesz a következő években.

Forrás: TorrentFreak