A Pirate Bay társalapítója szerint innováció kell a kalóztartalmak világában a fennmaradáshoz. Aggályosnak tartja hogy a jelenlegi ökoszisztéma néhány nagy oldalra támaszkodik.  A decentralizáltság lehet a túlélés záloga.

A KickAssTorrents tulajdonosát letartóztatták Lengyelországban, és az USA a kiadatását kéri. A hír sokkként érte a felhasználókat, ez rövid és hosszútávon is hatással lehet a torrentezés világára. A lekapcsolás rámutat arra, hogy mennyire sebezhető a torrentoldalak ökoszisztémája. A felhasználók nagyrészt néhány oldalt preferálnak csak, és a hatóságoknak is ezek az oldalak az elsőszámú célpontjaik.

“Számomra furcsa hogy Lengyelország letartóztat valakit Amerika kérésére, holott ez az ember be sem tette a lábát az USA-ba. Talán az emberek most már megértik hogy mi is a probléma azzal, hogy néhány nagy oldal szolgálja ki a torrentezőket. Sok kis hibrid oldal kellene a néhány óriás helyett.” Nyilatkozta Sunde.

A tükrözött oldalak nem elégségesek. Néhány KAT (KickAssTorrents) klón oldal még mindig elérhető, de nem férnek hozzá a KAT adatbázisához, így a feltöltők nem tudnak belépni az oldalakra. Több kis oldal is erre az adatbázisára támaszkodott, így náluk is hasonló probléma áll fenn, nincsenek új feltöltések.

“Ha egy nagy oldalt lekapcsolnak, a közös adatbázis miatt több kis oldal is ellehetetlenül. Olyan weboldalakra van szükség, amelyek saját adatbázist használnak.” Jegyzi meg Sunde.

Mi lehet a megoldás? Innováció és decentralizáltság. Számos új technológia van ami segíthet ebben. Ilyen például a Zeronet vagy a IPFS. A nagy oldalaknak nem létszükséglet az innováció Sunde szerint. “Egyébként sem jeleskednek az új technológiák bevezetésén.”

“Évek óta azt akarom, hogy lekapcsolják a Pirate Bay-t, és most hogy a KickAssTorrents megszűnt, remélem ez inspirálóan fog hatni az emberekre hogy valami újdonságot kitaláljanak! Egy torrentoldalt felállítani és üzemeltetni nem túl nehéz.” Jegyezte meg végezetül Sunde.