Annak ellenére, hogy egyre több legális szolgáltatás válik elérhetővé, az online kalózkodás továbbra is burjánzik. Mint már korábban beszámoltunk róla, a kalózkodást figyelemmel követő MUSO cég  felmérést készített 14 ezer illegális tartalmat megosztó oldalról és megdöbbentő, 141 milliárd oldallátogatást regisztráltak csupán 1 év leforgása alatt.

Na de honnan jönnek ezek a látogatások? Az abszolút számokat figyelembe véve, az Egyesült Államok jön ki győztesen 10 milliárd oldallehívással a streaming oldalak felé, és 3 milliárd oldallehívással a torrent oldalak felé.

Ez az eredmény nem okoz különösebb meglepetést, hiszen az Egyesült Államok a világ egyik legnagyobb országa és az internetkapcsolatok száma is kimagasló. A számok viszont sokkal érdekesebbek, ha az ún. internetes populációt és ezen személyek kalózoldal látogatásait vesszük figyelembe.

Az első 50 ország adatait összevetve kijelenthetjük, hogy Európában továbbra is tartós az online kalózkodás. Sőt, az első 10 helyet kizárólag európai ország bérelte ki magának.

A listát toronymagasan Lettország vezeti, az internetet rendszeresen használó lakosság 46 százaléka látogat különböző kalózoldalakat az országban, majd Bulgária, Litvánia, Horvátország, Spanyolország és Görögország következik. A top 10-es listát Szerbia, Írország, Románia és Svédország zárja. Magyarország a középmezőny végén foglal helyet.

Az első nem európai ország Ausztrália 16 százalékkal, őket követi Izrael. Kanada az első észak-amerikai ország, 11 százalékkal. Ha az internetes populációt vesszük figyelembe, akkor az Egyesült Államokban egészen csekély a kalózkodás aránya, ahogy az Egyesült Királyságban is.

Meglepő lehet talán Németország helyezése, ahol az internetes populáció kevesebb mint 2 százaléka minősül “kalóznak”, a sort pedig Vietnam zárja.

Az adatbázis magába foglalja a nemzetközi és a lokális kalózoldalak látogatásait. A MUSO cég úgy véli, hogy ezek a számok pontos áttekintést adnak a globális kalózkodással kapcsolatban. Az aktuális lista a 2015-os év adataiból lett összeállítva, érdekes lesz majd látni, hogy ez a rangsor hogy változik az idő múlásával.

 

A lista, fordított sorrendben:

country5country4country3country2country1

Megjegyzés: Kína, Japán és Korea nem szerepel a listán, mivel a cég nem tudott kellő adatokat gyűjteni az említett országokból.

Forrás: TorrentFreak