A Lex Machina felmérése szerint, idén jelentősen csökkent a szerzői jogi perek száma az Egyesült Államokban. A jogi kutatócég által közzétett adatok szerint, 249 pert regisztráltak a 2016-os év második negyedévében. Az előző év ugyanezen időszakában ez a szám 517 volt.

Az internetes kalózkodás, tehát illegális fájlmegosztás, elleni perek száma 2012 körül drámaian megugrott, sőt tavaly feltűnően több pert regisztráltak, mint azelőtt valaha. A nem illegális fájlmegosztással kapcsolatos szerzői jogi perek száma állandósult az elmúlt 5 évben, ahogy a grafikon is mutatja.

lawsuitdrop

A kutatócég azokat a pereket veszi figyelembe, ahol a vád valamilyen módon kapcsolódik az illegális Bittorrentes fájlmegosztáshoz és az alperes oldalán nincs konkrét személy, vagy név feltüntetve.

Néhány szerzői jogtulajdonos egészen elkepesztő akadályokba futott bele. Két ügyvéd például létrehozta a Prenda Law nevű ügyvédi irodát, aminek célja csupán annyi volt, hogy “trollként” viselkedjenek a perekben. Később ez az iroda feloszlott és John Steele, az egyik alapító tag, most olyan vádak alá lett helyezve, amikről ha bebizonyosodnak hogy igazak, akkor valószínű hogy kizárjak az ügyvédi kamarából.

A közelmúlt hírei, hogy a Malibu Media pornócég most a saját ügyvédjével kell hogy megbirkózzon a tárgyalóteremben, mivel nézeteltéréseik támadtak. Egészen idáig, a Malibu Media volt a vezető cég, aki felperesként szerzői jogi pereket indított az Egyesült Államokban.

Több meghatározó filmgyártó cég viszont továbbra is szerzői jogi perek tucatjait terjeszti a bíróság elé. A múlt évben például pert indítottak a Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club) és A cipóbűvölő (The Cobbler) című filmekkel kapcsolatban.

 

Forrás: http://arstechnica.com/tech-policy/2016/07/file-sharing-lawsuits-drop-by-more-than-half/