Ebben az évben, idáig több mint félmilliárd, állítólag jogsértő tartalmat megosztó URL-t távolított el a keresőóriás a szerzői jogok tulajdonosai kérésére. Érdekesség, hogy míg 2015-ben közel 1 év alatt sikerült ennyi találatot törölni, addig 2016-ban csupán fel évre volt szükség és több mint valószínű, hogy ez a szám idén meg növekedni fog.

A Google felé intézett bejelentések száma az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt. A legfrissebb elemzések szerint, jelenleg több mint 523 millió keresési találatot távolítottak el, ami új rekord. Összehasonlításképpen, 2015-ben ezt a számot majdnem egy év alatt sikerült elérni.

Ha a számok továbbra is ugyanebben az ütemben növekednek az év során, akkor a Google több mint 1 milliárd hivatkozást töröl majd el 2016-ban. Ez egészen megdöbbentő előrejelzés. A Google megjegyezte, hogy a törlésre kért találatok 98%-ka valóban törölve lett a keresési eredmények közül, noha a szerzői jogok tulajdonosai szerint ez még mindig nem elég a sikerhez.

googlenotices500m

A szórakoztatóipar egyes csoportjai, mint például a RIAA, BPI és MPAA rámutattak arra a tényre, hogy a törölt URL-ek és fájlok egyszerűen újra megjelennek a keresési találtok között, más link alatt.

A Google a napokban foglalkozott a kérdessél és frissítette a jelentését, amiben áttekintést ad arról, hogy hogy küzd az internetes kalózkodás ellen.A cég szerint a számok növekedése azt tükrözi, hogy a rendszer működik és kevesebb mint 6 órát vesz igénybe egy-egy keresési találat eltávolítása.

“A különböző szerzői jogok tulajdonosai és hatóságok által beérkezett kérések száma bizonyítja a jelenlegi módszer sikerét.”


“Mivel az internet gyorsan bővül, az új technológiáknak köszönhetően egyre olcsóbb és gyorsabb lesz a jogtulajdonosok és hatóságok számára felderíteni a jogsértő tartalmakat, ezért arra számítunk hogy az eltávolítási kérések száma továbbra is növekedni fog.” – jelentette ki a cég.

A jogtulajdonosok viszont nincsenek lenyűgözve és keményebb intézkedéseket remélnek a Google részéről. A BPI vezérigazgatója, Geoff Taylor ennek hangot is adott.

“Bár üdvözöljük mindazon intézkedéseket amit a Google idáig tett a problémával kapcsolatban, de sajnos még mindig ők az egyik kulcs az internetes kalózkodáshoz vezető úthoz.”

Mára már világossá vált, hogy a szórakoztatóipari csoportok és a Google nem fog egyhamar egyezségre jutni. Az ügy évek óta az asztalon hever. A különböző iparagák már a kormány beavatkozását is remélik egy bizonyos ponton. Függetlenül attól, hogy ez meg fog-e történni vagy sem, a Google továbbra is kapni fogja az eltávolításra szánt keresési találatok millióit.

Forrás: https://torrentfreak.com/google-wipes-record-breaking-half-billion-pirate-links-2016-160716/