Lengyelországban letartóztatták Artem Vaulint, a KickassTorrents állítólagos tulajdonosát. A háttérben az Egyesült Államok igazságszolgáltatása áll. Az ügyészek szerzői jogok megsértése, pénzmosás és összeesküvés elmélet gyanújával emeltek vádat ellene. Az Illinois állambeli államügyészség által kiadott sajtóközlemény arról számol be, hogy a 30 éves Vaulint, szerdán a lengyel rendőrség vette őrizetbe. Az ügyészség most azon dolgozik, hogy Lengyelország minél hamarabb adja ki az Egyesült Államoknak a letartóztatott személyt, hogy bíróság elé állítsák.

A legfelsőbb bíróság által felhozott vádak a következők: a szerzői jogok megsértésére irányuló cselekedet, pénzmosás és szerzői jogok megsértése.

A letartóztatással egyidejűen a KickassTorrent oldal keresője megadta magát, csupán egy hibaüzenetet dobott vissza a keresés eredményeként. Ekkor meg tisztázatlan volt, hogy a hatóságok lefoglalták-e a szervert és a weboldalt vagy sem, mivel hivatalos, a hatóságok által kiírt üzenet nem volt látható az oldalon. Az Alexa felmérése szerint a KickassTorrents jelenleg a világ legnépszerűbb torrentmegosztó weboldala, meg a Pirate Bayt is sikerült megelőznie.

“Vaulin a világ legnépszerűbb illegális fájlmegosztó weboldalát irányítja, az ott jogtalanul elérhető tartalom értéke jóval 1 milliárd dollár feletti,” jelentette ki Leslie Caldwell az amerikai igazságügyi minisztérium dolgozója. “Annak érdekében hogy elkerülje a bűnüldöző szerveket, Vaulin a világ több pontján üzemeltetett szervereket és folyamatosan változtatta az oldal domain nevét, ha azokat a polgári perek során lekapcsolták.”

A büntetőjogi panaszban közétett információ szerint Vaulin – online nevén “tirm” – a kezdedektől fogva részt vett az oldal tervezésében és üzemeltetésében. Később létrehozta az ukrán székhelyű  Cryptoneat nevű céget, és a torrentoldal e szervezet égisze alatt működött tovább.

A 28 különböző nyelven elérhető oldal értekét több mint 54 millió dollárra becsülik az amerikai ügyészek. A reklámokból befolyó összeg értékét éves szinten 12.5 és 22.3 millió dollár közé teszik. Az oldal többször domain név váltásra kényszerült, több országban le is tiltották.

Ha Vaulint a szerzői jogok megsértése miatt bűnösnek találja az amerikai esküdtszék, akkor 5 éves börtönbüntetés vár rá, a pénzmosás gyanújáért kiszabható maximális ítélet viszont 20 év.

Frissítve:

Időközben nyilvánosságra hozták, hogy hogy sikerült a jogvédő szerveknek Vaulin nyomára bukkanni. Az amerikai adóhivatal egyik titkos ügynöke reklámfelületet vásárolt a torrentoldalon, 300 dolláros napi díjért cserébe. A tranzakció során megszerezték Vaulin email címét, ami az Apple egyik szerverén volt regisztrálva. A hatóságok ezek után az Apple segítségét kérték, akik rendelkezésre bocsátották nekik Vaulin email fiókját.

A tisztségviselőknek, a kölcsönös bűnügyi jogsegélyről szóló megállapodás jegyében, olyan bankszámlakivonatokat sikerült megvizsgálniuk, amik bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy ezeken a számlákon tárolják az oldalon közzétett reklámokból befolyó pénzösszegeket.

“Az Apple által rendelkezésre bocsátott információk arról árulkodtak, hogy Vaulin ugyanarról az IP címről végzett iTunes tranzakciókat, mint amelyikről ugyanazon a napon a KickassTorrents Facebook fiókjába is belépett.” A nyomozás további szakasza azt is kiderítette, hogy a vádlott Chicagóban is üzemeltetett szervereket. Ezeket már természetesen lekapcsolták.

További friss hír, hogy a KickassTorrents lekapcsolásával egyidejűen, a Solarmovie.ph népszerű online streaming oldal is megadta magát. Egyelőre nem tudni, hogy van-e összefüggés, annyit viszont érdemes megjegyezni, hogy a két oldal IP címe ugyanabba az IP tartományba tartozott, sőt, rögtön egymást követték.

Frissítve #2:

Ahogy annak idején a Pirate Bay esete is mutatta, egyszerűen lehetetlen egy népszerű torrentoldalt végleg kivonni a forgalomból. Alig 24 órával az eredeti KickassTorrents lekapcsolása után, megjelentek az oldal klónjai a világhálón. Egyelőre két olyan weboldalról tudunk, amik viszik tovább a KickassTorrents (hír)nevét. Az egyiket az IsoHunt hozta létre, a másik egy önálló klón.

A készítők ezen esetben nem bíztak semmit sem a véletlenre. A KAT klónját több felhő alapú szerverre szórtak szét, egy esetleges lekapcsolás megakadályozása érdekében, a webtárhellyel kapcsolatos információk pedig mélyen a CloudFlare mögött vannak, egyelőre biztonságban. A klón tulajdonosai továbbá elmondták, hogy az új oldal mobil változatát is elérhetővé tették, sőt, a régi oldal komplett torrent adatbázisát is – beleértve a felhasználókat és a torrentek alá írt megjegyzéseket – közzéteszik majd a közeljövőben.

Forrás: http://bnonews.com/news/index.php/news/id4926