Szinte kijelenthető, hogy a Trónok harca évadzáró epizódja az év csúcspontja a sorozatrajongók számára. Ezzel egy időben, ezen esemény hatalmas forgalmat generál a különböző torrentmegosztó oldalakon. A sorozat évadzáró epizódját követően, csakúgy mint az előző években, a letöltések megsokasodtak, új rekordot azonban nem sikerült elérni.

Hagyományos módon az évadzáró epizód a legnézettebb az összes közül és szintén a legtöbbet letöltött a p2p típusú oldalakon.

A világhaló pezseg a sorozattal kapcsolatos történetektől és fordulatoktól, így nem meglepő, hogy sokan a torrentoldalakról szerezték be a legfrissebb epizódot.

Az évad első részei röviddel a hivatalos adást követően jelentek meg a különböző fájlmegosztó oldalakon, és e cikk írásakor több mint 350 ezer aktív megosztást tudtak magukénak. Idén ez a legmagasabb szám, amit idáig tapasztalhattunk.

A TorrentFreak adatai szerint, csupán 8 órával a évadzáró rész vetítése után, több mint 1 millió ember töltötte le és osztotta meg a fájlt a különböző BitTorrent oldalakon. További milliók csatlakoznak majd a következő napokban.

A jelenleg legnépszerűbb kiadás HD minőségű, terjedelme picivel több mint 1GB. Ez eltér a korábbi években tapasztaltaktól, amikor ugyanis az SD minőségű kiadás volt a legtöbbet letöltött és megosztott.

Ugyan a kereslet jelentős, nem tűnik úgy, hogy új letöltési rekordot állítson fel. Ráadásul nincs eltérés az elmúlt években tapasztalt letöltések számával, sőt, talán egy picivel alacsonyabb is.
Bár még elég korán van bármilyen következtetéseket is levonni, néhány dolog viszont magyarázatot adhat arra, hogy a népszerű sorozat letöltései miért nem növekednek.

Az egyik az, hogy az elmúlt években számos legális szolgáltatás jött létre, ahol a sorozat egyes részeit meg lehet nézni. Továbbá egyre több ún. “online streaming” oldal jön létre, ahol szinte azonnal meg lehet tekinteni az egyes epizódokat.

Egy másik tényező lehet, hogy a HBO jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a sorozat ne kerüljön fel különböző torrent- és fájlmegosztó oldalakra. Ennek eredménye, hogy manapság elég nehéz a legfrissebb részekhez hozzájutni az említett típusú oldalakon.

Tehát az egyre kevesebb torrentfájlok megosztása miatt is nehéz egy újabb letöltési rekord felállítása. Az idő majd megmondja, hogy ez a tendencia hogy alakul a következő években.

Igaz viszont, hogy a sorozat hatalmas népszerűségének köszönhetően a konkurencia eltörpül mellette. Nem kétséges, hogy a Trónok harca ismét begyűjti a “legtöbbet letöltött tévésorozat” díjat, az egymást követő ötödik évben.

Forrás: TorrentFreak