Ez év elején a Központi Szolgáltatói Főigazgatóság “nyílt” közbeszerzési eljárást írt ki, melynek célja a közigazgatási és oktatási intézmények által korábban beszerzett szoftverlicenszek bővítése, kiegészítése, meghosszabbítása, verziókövetése, cseréje, valamint új szoftverlicenszek beszerzése. Komoly vitákat váltott ki, hogy az eljárás megfelel-e a törvényi előírásoknak.

A négy évre szóló keretmegállapodás értéke 25 milliárd forint. A törvényességi aggályokat az keltette, hogy az ajánlati felhívás tárgymeghatározásának eredményeként az eljárásban csak a “Microsoft”, vagy “azzal egyenértékű” szoftverek forgalmazói vehetnek részt. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz (KDB) fordult, eredménytelenül. Ezek után fordultak a Fővárosi Bírósághoz, kérve a KDB döntésének megsemmisítését, és új eljárás lefolytatását.

A kiírás a szoftverek piacán amúgy is vezető helyzetben lévő Microsoft pozícióját tovább erősíti azzal, hogy termékeket részesíti előnyben olyan feladatokra is, amelyet más szoftverekkel is meg lehetne oldani. A beszerzés tárgyaként és műszaki leírásában is szereplő “Microsoft” megnevezés is sérti az ajánlattevők esélyegyenlőségét, nem szabad konkrét márkára hivatkozni a beszerzés tárgyának meghatározása során, és ezt nem ellensúlyozza a használt “azzal egyenértékű” kifejezés.

A közbeszerzési törvény másik fő irányelve is sérült az eljárás folyamán: nem szabad konkrét márkára hivatkozni a beszerzés tárgyának meghatározása során, ez alól csak azok a márkanevek lehetnek kivételek, ahol a termék a gyártó nevével teljesen összeforrt, attól el nem válaszható, közérthetően és egyértelműen csak így azonosítható. Ezekkel a feltételekkel olyan helyzet állt elő, amelynek csak egyetlen nyertese lehet, megakadályozva a valódi versenyt.

A Fővárosi Bíróság a következő tárgyalását 2008. szeptember 1-én tartja a Microsoft ügyben.

Forrás: gvh.hu