A BitTorrentezők fele szokott letölteni TV műsorokat is. Egyes népszerű sorozatok – úgy mint a Heroes vagy a Lost – epizódjainak letöltési számai gyakran elérik a 10 milliót is. Egy beszélgetés soran megkérdezték Jesse Alexandert, aki többek között a Heroes és a Lost című sorozat írója, hogy mi a véleménye a BitTorrentről, a kalózkodásról és a TV jövőjéről.


Jesse szerint, a sorozatok elérhetősége BitTorrent-en segíthet a Heroes-nak és Lost-nak egy erős rajongói tábort kialakítani. A torrentek segítségével senkinek nem kell egyetlen epizódot sem elmulasztani, így a rajongó tábor sokkal nagyobb és szélesebb lehet, mivel az úgynevezett “kalózok” tulajdonképpen reklámozzák ezeket a műsorokat barátaiknak, vagy éppen írnak róluk a blogjukon. Így hozzájárulnak a sorozat népszerűsítéséhez.

Jesse nem hogy nem akarja levetetni a torrenetek az oldalakról, de azt mondja, hogy ez egyértelmű jele annak, hogy van igény és piac az interaktív tévézésre. A TV hálózatoknak fel kéne ismerni, hogy vannak új lehetőségek és utak arra, hogy a nézők elé tárják a tartalmat.

Hasonló a helyzet mint a zenei előadókkal. Az igazság az, hogy az emberek megosztják egymással a zenét. Az előadok pénzt keresnek azzal, hogy egyre több és több rajongót tudnak a konckertjükre elcsábítani, akár a weboldalukon kialakult közösség segítségével. A TV-nek is arra kéne fokuszálni, hogy közösséget építsenek. Az, hogy ezzel máig nem éltek nagy hiba.

Egy példa arra, hogy mekkora hatása van az internetnek a TV sorozatokkal kapcsolatban; a múlt évben amikor a Heroes szereplői promóciós úton voltak Franciaországban, és rajongók százai felismerték a szereplőket, annak ellenére hogy a sorozatot még be sem mutatták az országban.

És ezzel rá is világítottunk az egyik okra, hogy miért olyan népszerű a Heroes a fájlmegosztó hálózatokon. Fél évbe telt, mire az amerikai premier után Európában, Ausztráliában vagy a világ másik részén bemutatták a sorozatot. Jesse egyetért abban, hogy ez az egyik fő oka a kalózkodásnak. És hogy ezen kell a jövőben változtatni, hogyha haladást akarnak a TV-k.

Jesse szerint a TV a jövőben jóval nemzetközibb lesz, valós interakcióval, és a sorozatok egyre jobban integrálódnak egy-egy online közösségben. Mindezekért és sok másért pedig köszönettel tartoztunk a internetnek (és persze a kalózoknak – szrk.).

Amikor megkérdezték Jesse-t, hogy töltött-e már valaha le sorozatokat BitTorrentről a következőt mondta igen sejtelmesen:

“Nem tudom sem megerősíteni, sem tagadni, de jártas vagyok az új technológiákban.”

Nem meglepő, hogy Jesse így áll ezekhez a dolgokhoz, hiszen nemrégiben írtunk róla, hogy Matt Mason-nal a “The Pirate’s Dilemma” könyv szerzőjével egy új tv sorozaton dolgoznak, ami kalózkodásról szól.

(via torrentfreak)