Nemrégiben a háttérben zúgó tévéből a Fókusz letöltésekről szóló riportjára lettem figyelmes, amely hű volt a népbutítás hagyományához, lévén kereskedelmi csatorna, nálam viszont egyből kiverte a biztosítékot.

Az első, ami felháborít, hogy az RTL Klub olyan emberek szájába tesz nyilván kötelező mondatokat promózás céljából, akik alig fél éve ismertek, semmilyen látható eredmény nincs a hátuk mögött, és ezáltal hiteltelenné és nevetségessé teszik magukat. Mind a “sztárok”, mind a csatorna. A marketing azonban ilyen, a reklám bejött, hiszen felfigyeltünk rá, de a véleményünk közel sem lesz teljes mértékben baráti vagy kedves.

A “riport” azzal kezdődik, hogy felhívja figyelmünket, egyre több zenész kénytelen befejezni pályafutását a letöltések miatt, pedig  tíz- vagy százezrek is élvezik (élveznék) munkájukat. Ergo a köcsög warezolók szándékosan, előre megfontolt szándékkal teszik tönkre százezrek szórakozását és karriereket törnek ketté. Hát gratulálok. Ha ekkora hatalom van a kezü(n)kben, akkor lassan jó lenne vele élni, nem? Na persze nincsen, csak az átlagembert kell elrettenteni valamivel, és empátiát kelteni szegény, hányatott sorsú zenészek iránt, mert nekik olyan szörnyű az életük a gonosz torrentezők miatt. Érdekes módon azonban olyan riportot még nem láttam, amiben bármilyen művész kijelentette, hogy kénytelen volt feladni karrierjét, úgyhogy szeretettel várom őket ide, hogy együtt sírhassunk a tragédián (én is szeretnék celebségből milliomos lenni, de gondolom sokan vannak így, csak hát nem mindenkinek jöhet össze, ez is a letöltések hibája nyilván).

Vastag Csaba még le is hülyézi az embereket, azt mondja, nem tudják, hogy lopnak a letöltéssel. Hát ezúton üzenem neki, hogy a letöltés NEM LOPÁS, akárhogyan csűrjük-csavarjuk, ezzel kapcsolatban nemrégiben olvastam is egy jó példát egy kommentben, amit meg is mutatok:

Egy kamerás divx-t az eredetihez hasonlítani (pl.) azért elég erős nem?
Hogy egy példával éljek, ha van otthon egy fényképem Leonardo da Vinci egyik festményéről az ugye nem azt jelenti hogy elloptam az eredetit?(Pedig a kettő hasonló, a fényképen ugyanaz látható, mint a festményen.) – Black

És igen, tisztában vagyunk vele, hogy ez nem igazán szép dolog, de ugye az illegalitásáról ne beszéljünk most, mivel baromira nem veszik figyelembe, hogy a bittorrent technológia lényegében legális letöltést is lehetővé tesz.

Takács Nikolas szerint nem tisztelem meg a művész munkásságát, ha letöltök és ezáltal megkedvelem. Tehát, csak hogy mindenki tisztán lásson: adott egy 6 hónapja közismert ember, aki már meg is tanulta, hogy a művész iránti tisztelet nem azt jelenti, hogy szeretem a zenéjét és agyba-főbe azt hallgatom, hanem ha minél gazdagabbá teszem őt. Igazán aranyos, de ezek után ne próbálja elhitetni velem, hogy a közönség szeretete a legfontosabb és hasonló baromságok. És ha már Nikolasnál tartunk, szeretném kivesézni picit, amit róla találtam. Kezdjük mindjárt a CD-jével, vagy mi, tulajdonképpen egy felsorolást találtam A második X címmel, amit a starzone.hu-n letölthetünk (erről később még lesz szó). 10 db szám található rajta, ebből az első és az utolsó ugyanaz, csak az egyik magyarul van, a másik angolul. A maradék nyolcból hat van angolul, és csak kettő magyarul. Na most, ha ez nekem készült, akkor miért nem az én nyelvemen van énekelve? Aztán megkérdezném Leonard Cohent, hogy mit szól ahhoz, hogy egy magyar fiú adogatja ki az ő számát a cédéjén, vagy ez nem lopás véletlenül? Biztosan nem, hiszen volt miből kicsengetni a jogdíjat, nyilván ez is a befektetés része az RTL Klub részéről, amit szépen kitermel majd az új kis csillag. Amit még találtam, vagyis ameddig nem fogott el a hányinger, addig jutottam, hogy a számok letölthetőek az oldaláról 129 Ft-ért, illetve van ingyenes lehetőség is, amiről még szó lesz. Ez azért pozitív dolog, de nem értem, ha sikerült idáig eljutni, akkor miért kell még mindig a CD-t erőltetni. Hacsaknem azért, mert sehol nem találtam meg a pénzért letöltés opciót, de sejtésem szerint ezt is a starzone.hu oldalán intézhetjük el.

Visszatérve a riporthoz, láthatjuk, hogy a “sztárok” széttépik saját másolataikat, azt sugallva, hogy a másolat rossz, és még silány minőségű is. Nem szeretnék példákkal élni, de azt tudom, hogy van olyan DVD a polcomon, amit megvettem, bár olcsón, viszont cserébe nézhetetlen minőségű, ugyanakkor a CD esetében tényleg nem mondhatjuk, hogy jobb minőséget tudunk letölteni az eredetinél. Azt azonban még mindig nem sikerült kiküszöbölni, hogy ne erőltessenek rám 10-12 számot, amiből nekem csak 3-4 tetszik. Valamint az a tény sem elhanyagolható, hogy nem tudom mivel lejátszani. Ugyanis a hifitorony anyáméknál van, olyan sétáló cdhallgatóm (CD-s walkmen discman) meg nincs, mivel olyan gyorsan halad az ipar fejlődése, hogy kb mire feleszméltem, hogy ez az új divat, már az mp3 lejátszó volt a menőbb. Szóval, ha el is jutnék oda, hogy nem érdemes letölteni, nem jutok, mert kimondottan a CD esetében az áron kívül ezer más negatívuma van, ami miatt nevetséges ennek erőltetése.  És igen, bakelitlemezeket nem másoltak az emberek, kazettát meg már igen, mégsem akartak bakelitet erőltetni mindenkire a zeneipari szereplők. A másik dolog, amit kiemelnék az az, hogy ha másolatról beszélünk, akkor hol van itt a lopás? Tessék vigyázni kérem ezekkel a fránya szavakkal, mert nagyon hamar kicsusszannak az ember száján meggondolatlan kijelentések. Ha másolatról beszélünk, melyet magáncélra készíthetek, akkor hol itt a hiba? Milliárdos károkat okozok, azt tudom, kár, hogy milliárdokat szerezni magamnak már képtelen vagyok, úgy látszik ehhez már nincs képességem. Ez ügyben egy utolsó kérdés: ha én lemásolom Takács Nikolas “zenéjét”, az nincs rendben, hiszen szeretetből, rajongásból teszem, de nem vagyok hajlandó a tiszteletem jeleként fizetni is érte, de az, hogy ő másol le más zenészeket, az oké, igaz?

Persze nemcsak a másolat szót használják össze-vissza, a letöltés szóval is vannak problémáim. Miután közlik, hogy most lehetőségünk van ingyen letölteni a négy, riportban szereplő x-faktoros számait, az átlagember, aki nem tudja, mi az a torrent, totál összezavarodik, hogy egészen eddig az ingyen letöltés illegális volt, most meg mégis lehet legálisan? Nyilván ez a cél, hogy összezavarodjon, és annyit jegyezzen meg, hogy ami tilos, az tilos, inkább nem szarozok vele, megveszem a kölöknek a CD-t karácsonyra.

Szarka József, a Sony Music marketing igazgatója szerint “meg lehet változtatni a fogyasztói szokásokat, csak olyan terméket, olyan áron kell odatenni, amire szükségük van.” Gratulálok, ez így igaz, akkor miért nem ezt csinálják? Mellesleg a fogyasztói szokások egy bizonyos, sajnos elég szűk rétegben (torrentezők) már régen megváltoztak, valószínűleg ő ezeket szeretné visszaváltoztatni, és kijelentése merőben eltér attól, ahogy én értelmezem.

Király L. Norbi szerint a zenész a CD-jébe teszi bele mindenét, szívét, lelkét, blablabla. Én eddig azt hittem ezek a számaiban vannak, és attól fogok ugyanúgy érezni, mint ő, ha meghallgatom. Nem gondoltam volna, hogy ez az érzés már a pénztárnál a CD megvásárlásakor ki kell jöjjön belőlem. Érdekes…Amit baromi nehéz megvásárolni, legalábbis a neten, google segítségével próbáltam a 4 celebre rákeresni, mit árulnak vajon, de csupán Az első x címet viselő x-faktoros zenéket tartalmazó összeállítást találtam. Tehát pont azokkal mondatják el a nagy igazságot, és akarnak engem meggyőzni, akiknek vagy nincs CD-jük, vagy egyszerűen lehetetlen megvásárolni. Nem hiteltelen ez így egy icipicit?

Állítólag a zenészek nem akarnak CD-t eladni mp3 helyett. Akkor nem értem, mire fel van az egész riport és miért nem kapható legális formában, normális áron, normális formátumban zene. Jó látni, hogy elvileg belátnak bizonyos dolgokat a zeneipar szereplői, de mégsem úgy cselekszenek. Így nem fogunk előrébb jutni, a biztos. Ezért aztán az sem várható el tőlük, hogy koncertekből éljenek meg. A letöltés ellen a Metallica és a Rolling Stones is felemeli a hangját, akikkel együtt emlegetni az X-faktorosokat bátor dolog. Itt akkor hol marad a tisztelet azokkal szemben, akik már letettek valamit az asztalra?

A fellépésekről, koncertekről csupán annyi a véleményem, hogy valószínűleg sokkal több munkát jelent, mint bemenni egy stúdióba, felénekelni párszor a számokat, aztán a többit a gépek elintézik. Így aztán érthető, hogy nem ebből akarnak megélni, hiszen ennyi erővel akár tisztességes munkájuk is lehetne, ha gürizni akarnának. Persze a fizetésben van némi különbség és a munka-bér aránya valahogy fordítottan arányos. Minél több pénzt lehet keresni, annál kevesebb munkát akarnak belefektetni. Ez is érthető végülis, mindenki erre vágyik. Csakhogy ne a levegőbe beszéljünk, volt már egy szösszenetünk korábban, amelyben ugyenezen, akkor még szárnyukat bontogató sztárfiókák fellépéseinek béréről volt szó. Szeretném most e mellé csatolni az újonnan talált információt, vagyis, hogyan alakul Takács Nikolas havi rendje koncertek terén:

A képet a takacsnikolas.net oldalról loptuk másoltuk

Jól látható, hogy körülbelül egy hónap alatt 30 fellépése van különböző rendezvényeken, ami általában, mint kiderült, fél óra énekelgetést jelent. Ha kicsit utána számolunk az előző posztból előrántott tippünkkel – “Az X-faktorosok…fellépéseik 100 és 180 ezer között mozognak” -, Nikolas esetében legyen ez 160 ezer Ft, lévén második helyezett, az egyhavi munkáért 4 800 000, azaz NÉGYMILLIÓ (!) NYOLCSZÁZEZER forint kerül a zsebébe. Azt már kiveséztük, hogy valószínűleg ez nem mind őt illeti, de akkor sem jutunk el oda, hogy annyit keresne, mint amennyi az átlagfizetés, ezért nem tud szegény megélni. Most vegyük hozzá a ledolgozott munkaórát, ami 30 x 30 perc, azaz 900 perc, magyarul 15 óra. Kedves olvasóink, aki még csak gyerekcipőben jár, vagy esetleg iskolába, azt tájékoztatjuk, hogy az alap meló vagyis heti 5 nap, napi 8 óra 160 órára jön ki egy hónapra. Nikolas esetében még lefelé kerekítettem is, hiszen a dátumok 07.13-tól 08.20-ig vannak feltüntetve. Ezek után nem kívánom ezt a bekezdést tovább kommentálni, aki akar, nyugodtan számolja hozzá az utazások számát, idejét, fáradalmát, nem nagyon érdekel, inkább örülök, hogy ennyi fáradalom legalább jár a tinglitanglizásért és a milliós bevételekért cserébe.

A Fókusz remekbe szabott riportjába csupán ennyi fért bele, azonban a promotálni kívánt oldalt, amiért végülis az egész butaság készült, mi is megnéztük. Sőt már korábban terveztünk róla írni, úgyhogy pár szót szánnék erre a már emlegetett starzone.hu oldalra. Az első információ, hogy aki a Sparban vásárol mostanában, kaphat sztárkártyákat. Akárcsak gyerekkorunkban az autós, motoros-kamionos, stb kártyák. Amikor a pénztáros átnyújtotta a kártyacsomagokat, kínomban sírva röhögtem és visítottam, hogy “ez tényleg létezik, úristen ez már a 21. század!” Anyám meg majdnem megszakadt a röhögéstől látva a pénztáros döbbent arcát, aki valószínűleg azt hitte, tényleg ennyire örülök. Na de a csoda a dologban, hogy nemcsak egy kártyát kapunk x ezer ft után, hanem csomagot, egy csomagban pedig azt hiszem 4 kártya van, amiből az egyik egy letöltési kóddal rendelkezik.

Ezt a kódot kell a starzone.hu oldalán bepötyögnünk a legális letöltéshez. Miután regisztráltunk persze, vagyis közben. Mivel a kisördög bennünk van, ezért először rossz kóddal próbálkoztunk, amivel nem enged regisztrálni. A jó kód beírásával máris hozzájutottunk 1 ponthoz. Az említett 129 Ft-os ár itt bújt el, minden zeneszám ennyibe kerül, vagy 1 pontba. Az albumok ára pontokban és 129 Ft-ban mérve is annyi, ahány számot tartalmaz (pl. Pink F*kin’ Perfect (Explicit) album 3 számot tartalmaz, azaz 3 x 1 pontba, vagy 3 x 129 Ft-ba kerül az egész letöltése). A számokba bele is lehet hallgatni, ami szintén hasznos funkció.

Természetesen a vásárlás véglegesítése előtt meg is gondolhatjuk magunkat, eltávolíthatjuk kosarunkból a nem kívánt elemeket. Tulajdonképpen egy jól megcsinált, logikusan működő webshopról van szó. A vásárlás véglegesítése után kettő letöltési lehetőségünk van: Media Manager, illetve Dalonként. Az első esetben egy java alkalmazás van segítségünkre, a másodikat pedig akkor használjuk, ha nem kívánunk semmilyen eszközt, programot telepíteni. Mi a második megoldást választottuk. Ezzel kész is a vásárlás, láthatunk még egy visszaigazolást, és már nyomhatjuk is a legális letöltés gombot. Az eredmény a következő:

Playing MPEG stream 1 of 1: FatboySlim-01-12-TheJoker.mp3 ...
Title:  The Joker            Artist: Fatboy Slim
Comment: (P) 2004 Skint Records under exclusive licence to SINE, a division
of Sony Music Entertainment (UK) Ltd. - GBBMQ0400051
Album:  Palookaville
Year:  2004              Genre: Pop
MPEG 1.0 layer III, 320 kbit/s, 44100 Hz stereo

Visszaigazolás

Kísérletünk itt nem állt meg, egyszer 129 Ft-ot rááldoztunk a tesztre, már csak az érzés miatt is. A folyamat ugyanaz, fizetni pedig kártyával és PayPal-lal is tudunk. Ez megint egy jó pont, bár alapvetően a kártyás fizetés mezői tartózkodnak “előtérben”, további lehetőség oldalt található.

Fizetési lehetőségek

Mindent összegezve ez egy nagyon jó megoldása a zeneletöltésnek, legális úton, olcsón és kényelmesen. A jelen lévő 400 ezer dallal lehet ez egy alternatíva azok számára, akik tényleg szeretnék támogatni kedvenceiket, vagyis megfizetni az általuk előállított terméket. Kérdés, hogy a jogvédőket akarjuk-e megfizetni ilyen módon, miközben az üres adathordozókra kivetett jogdíjakat is kiperkáljuk. Ami viszont számomra nem kérdés, az az, hogy hiába a legális alternatíva, természetesen vannak olyanok, akik csak azért sem hajlandóak fizetni, ha ingyenes opció is van, és az is biztos, hogy ezek az emberek tartják igazán életben a jogvédőket is. Számukra nagyon nem érné meg teljes mértékben “kigyomlálni a gazt a kertecskében”, hiszen akkor utána mégis mirefel lenne egyáltalán létjogosultságuk. Mindezt félretéve, csak azt mondhatom, pozitívan csalódtam egy undorító módon promotált lehetőségben és ajánlom minden jóérzésű zenekedvelőnek.