A TorrentFreak összeállítása és saját adatgyűjtései alapján idén a Trónok harca sorozatra voltak a legtöbben kíváncsiak az interneten. A tv show a tavaly győztes Dexert ezzel a második helyre szorította. Az epizódonkénti 4,280,000 letöltési számot az eltolt “vetítéseknek” és az online terjesztés hiányának a számlájára írják.

A sorozatok népszerűsége (letöltési számokban mérve) évről-évre egyre nagyobb lesz. Ez persze köszönhető annak is, hogy a készítők jól csavarják a történetet, de az is nagy szerepet játszik ezeknek a számoknak a kialakulásában, hogy a sorozatok nagy része “premier” szinten még mindig csak egy szűkebb közönség számára érhető el.

Jól szemlélteti ezt az is, hogy az amerikai tévésorozatok letöltési számainak nagy része mögött olyan felhasználók vannak, akik Amerikán kívül élnek, és nem, vagy csak jóval később jut el hozzájuk a kedvenc sorozatuk. Még ha a tévéadások fel is kerülnek az internetre legális formában, sok esetben a streaming szolgáltató oldala korlátozva van, hogy csak amerikai lakosok férjenek hozzá (ez valószínűleg a reklám értékek miatt van, nyilván egy magyar néző számára nem lesz annyira releváns az USA-ban forgalmazott új tornacipő, vagy chips).

Nincs ez másként a listavezető Trónok harcával sem, az HBO a friss részeket nem egy időben vetíti, és online sem teszi elérhetővé őket. Így például az ausztráliai rajongók csak egy héttel az USA premier után nézhetik meg a friss epizódokat -legálisan. Így már könnyen érthető, miért is fordulnak olyan nagy számba a BitTorrent felé a sorozatot kedvelők. Azt se felejtsük el, hogy a letöltésnek hála nem kell konkrét időhöz kötni a tévézést, így ha az ember éppen dolgozik vagy nincs otthon, akkor sem marad le a friss epizódról, akkor pótolja be, amikor csak akarja.

A következő táblázatban találjátok a Top10-es listát, a TorrentFreak jóvoltából. Ahogy azt a cikkben már kifejtettük, az első idén a Game of Thrones (azaz a Trónok harca), második a Dexter, harmadik pedig a The Big Bang Theory (magyarul Agymenők).

tvshow_torrentfreak