Kim Dotcom az internet és a warez világ elsőszámú playboya ismét hallat magáról. Kim arról híres, hogy övé volt a Megaupload nevű óriás fájlmegosztó portál, amelyet idén januárban lekapcsoltak.

Emberünket nem abból a fából faragták, aki könnyedén feladja a harcot, így hiába foglalták le a vagyonát, lakásait és autó gyűjteményét, mégsem került az utcára. A Megaupload miatti pereskedés lényegében még el sem kezdődött, Kim Dotcom máris az tervezi, hogy a portál lekapcsolásának első évfordulóján elindítja az oldal új változatát.

Az új “Mega”-ról annyit tudni, hogy nagyobb, jobb és gyorsabb lesz. Dotcom csapata gőzerővel dolgozik azon, hogy 2013 januárjába el tudják indítani a szolgáltatást. Ma ki is tett egy képet, amin az új hardvereket mutatja meg, amik a fájlmegosztó lelkét adják; több mint 700 terabyte-nyi tárterületet biztosító rack szekrényt.

mega_rack

Csak összehasonlításképpen, amikor lefoglalták a Megaupload-ot, a hírek szerint több mint 1100 szerveren, 25 petabyte adatot tároltak. Ezt még megszámolni és felfogni sem egyszerű, nem beszélve arról, ha ezt át kéne néznie valakinek.

Az új Mega a tervek szerint a világ minden táján leszerződik hosting szolgáltatókkal, hogy egy új, globális felhő alapú hálózatot hozzon létre. Elméletben ezzel a megoldással az oldal ellen még nehezebb lesz fellépnie bármilyen kormányzati vagy hivatali szervezetnek, ráadásul a felhasználók is optimálisabb sebességgel használhatják a Mega-t.

Dotcom úgy nyilatkozott, hogy az új fájlmegosztó portálja különleges lesz, mivel 7 évnyi tapasztalattal a legtökéletesebb cloud (felhő) alapú tárolási megoldást nyújtja. Gyorsabb lesz a fel és letöltés, a megszakadt letöltéseket lehetséges lesz folytatni a modern megoldások miatt.

mega-encrypt

A másik jelentős újítás a portálon a titkosítás módszere. Mielőtt a fájlt feltöltené a rendszer a végső helyére, titkosítják a jól ismert AES algoritmussal, így a tulajdonoson kívül senki nem tudhatja, hogy pontosan mit tartalmaz az állomány. Az új megoldásoktól azt várja, hogy a titkosítás mainstreammé válik, és 5 éven belül a fél internet forgalma az általuk létrehozott API-val lesz titkosítva.

Merész tervek, az biztos. Sokat már nem kell várni, hiszen 1-2 hét és itt az új év, és vele talán valami új, valami nagyobb, valami MEGA.